Trápí-li nemocného horečka a svědění, nasaďte antihistaminika a léky na teplotu

Plané neštovice, neboli varicela, jsou velmi nakažlivým virovým onemocněním, pro přenos stačí být s nakaženým v jedné místnosti, a to dokonce i v době, než se u něj objeví první pupínky. Od nakažení po objevení prvních neštoviček, svědivých puchýřků, to trvá zhruba dva týdny. Už o dva dny dříve se však může dostavit bolest hlavy a horečka.

Vysoké teploty snižujte běžně dostupnými léky, proti svědění lékaři obvykle předepíší antihistaminika, tedy léky na alergie. Zatímco v minulosti se předepisoval tekutý pudr k pomazání puchýřků, dnes odborníci doporučují nechat neštovičky samovolně vysychat, případně použít přípravek ve spreji, aby se předešlo roznášení nemoci a možné komplikaci v podobě druhotné infekce.

Jakmile se pupínky objeví, snažte se vyhnout škrábání

Infekční je pacient od okamžiku prvních symptomů (bolest hlavy), v praxi je dobré si pamatovat interval 10 dnů od výsevu prvních puchýřků.. Puchýřky jsou velké zhruba dva až tři milimetry a postupně se naplňují průhlednou a poté bílou tekutinou. Obvykle se začínají vysévat na hlavě a rozšiřují se dále po těle.

Neštovice se bohužel nedají léčit jinak než snahou zmírnit projevy onemocnění. Nepomůže ani jejich včasné odhalení.Nejdůležitější je zabránit, aby si nemocní neštovičky rozškrábali. „Pak totiž hrozí riziko sekundární bakteriální infekce,“ říká pediatrička Hana Cabrnochová, která radí, na neštovičky ideálně vůbec nesahat.

Jsou-li pupínků stovky, možná bude nutný pobyt v nemocnici

Některé děti prodělají neštovice s jedním puchýřkem, jiné jich mají desítky i stovky. Zároveň se může dostavit schvácenost a vysoké horečky. V takovém případě lékaři nasazují antivirotika. Někdy předepisují i antibiotika, to když se do rozškrábaných puchýřků dostane sekundární bakteriální infekce. Při závažném průběhu a dalších komplikacích je nutná léčba v nemocnici, obvykle na infekčním oddělení.

Neštovičky velmi svědí a mohou se objevit i například na očních víčkách, v ústech či pochvě. I když se může zdát, že mohou pomoci různé chladivé mastičky či studené obklady, lékaři radí, ideálně se puchýřků vůbec nedotýkat a nechat je zaschnout, případně používat přípravky ve spreji Rozhodně se nekoupat ve vaně, místo toho se sprchovat a používat desinfekční sprchový gel.

Pokud jste neštovice neprodělali v dětském věku, zvažte očkování

Nedá se odhadnout, kdy a u koho bude mít nemoc závažnější průběh. Obecně bývá horší průběh u starších dětí či dospělých, což může však být i tím, že byly obvykle nákaze vystaveni déle - v podobě nakaženého malého člena rodiny. Závažnější průběh také mohou mít děti, které mají sníženou imunitu nebo trpí ekzémy.

Proti nemoci existuje dvoudávkové očkování. Očkování se doporučuje jak u dětí, které nastupují do dětských kolektivů, tak potom u starších, které se s nemocí nesetkaly. Pokud by jí totiž onemocněly ve starším věku, stoupá riziko závažnějšího průběhu. Pokud neštovicemi onemocní těhotná žena, může nákaza ohrozit plod.

Zdroj:

časopis Kondice