Pivo v létě. Praktické tipy, jak zajistit nejvyšší kvalitu i ve vedru

Představte si situaci, kdy jste v nesnesitelném vedru konečně skončili v práci a máte jít s přáteli na pivo. Vyrazíte do místní hospůdky a z představy perfektně vychlazeného pivka se vám sbíhají sliny. Pak vám ale výčepní podá nevábně vypadající kapák ze špinavého půllitru, který se předchozí půl hodinu ohříval pod výčepem, kde je snad větší vedro, než venku... Poradíme vám, jak takovým situacím zabránit a užít si pivo v té nejlepší kvalitě a teplotě i v těch nejteplejších dnech.
Správné sklo
Můžete mít to nejlepší pivo, dokonale ošetřené a v perfektní kvalitě, pokud ho ale ledabyle nalijete do suché a špinavé sklenice nebo kelímku, nemůže být nikdy dobré.
Pokud je sklenice špinavá, popřípadě suchá, mezi sklem a pivem se objeví řetízky a bublinky. To je znakem toho, že výčepní nedával pozor a sklo řádně nevyčistil a nevypláchl. Bublinky na půllitru neznačí to, že by bylo pivo správně nasycené, oxid uhličitý má být cítit v pivu a nemá být vidět na skle.
Pokud chcete, aby vám pivo ve sklenici vydrželo co nejdéle chladné, požádejte o tlustostěnné sklo, nebo nejlépe keramický džbán - pivo se ani v horkých měsících tak rychle neoteplí.
Ideální je, když najdete hospodu, která má k dispozici zachlazenou vanu. To je vana vestavěná v nerezovém stole, ve které jsou v ledové vodě položené pivní sklenice. Až si objednáte pivo, výčepní sklo vytáhne přímo z vany, opláchne ho a pivo vám natočí do něj. Vychlazená teplota udrží vaše pivečko lahodně chladné po dobu, než ho vypijete.

Co by to bylo za letní koupačku, čundr nebo zahradní oslavu bez dobře vychlazeného piva? Ať už alko, či nealko, zlatavý mok je rozhodně nejlepší pořádně studený, v tropických teplotách obzvlášť. Jak si ale poradit, když zrovna není k dispozici lednice nebo nefunguje elektřina? Máme tipy.
Šnyt nebo malé
Pokud se rozhodnete vychutnat si pivo v horkých letních dnech, objednejte si raději to malé. Vypijete ho rychleji a pivo nestihne tak rychle zteplat. Vyzkoušejte také legendárního šnyta aneb malé pivo v půllitrovém skle. Každý šnyt je originál a každý výčepák ho dělá podle svého, neexistuje žádná ideální míra, ale základem šnytu je to, že je ve sklenici vidět pivo, pěna a kousek prázdné sklenice navrchu.
Pěna je vždycky sladší než pivo, a pokud vám pivní pěna chutná víc, než samotné pivo, vyzkoušejte i mlíko - do něj je načepovaná pouze slaďoučká pěna. Tradičně se mlíko pije na ex, můžete si ho ale samozřejmě vychutnat i postupně. Navíc ho vypijete dřív, a tudíž si ho vychutnáte ideálně chladné celou dobu.
Pečlivý výběr hospody
Pivo nedělá pouze sládek, jeho kvalitu podpoří i hospodský a výčepní. Důležitý je vždy výběr hospůdky, kde se aktivně věnují pivnímu hospodářství. V létě je ideální vsadit na hospody, které využívají kvalitní chlazení a nejlépe mají i zachlazené boxy, ve kterých skladují sudy. Správnou teplotu by samozřejmě mělo mít i pivo z hospod, které mají tanky. V posledních letech se stalo populárním pivo podchlazovat - čím studenější bude, tím méně bude cítit jeho chuť a zákazník ho vypije víc. Obecně by ale teplota našich ležáků neměla klesnout pod 3 stupně.
Nezapomeňte také na to, že pivo by nikdy nemělo být zmražené - radikálně to zhorší jeho kvalitu a látky, které dělají pivo prospěšným pro naše zdraví. Zmražené pivo samozřejmě v hospodě nedostanete, neteklo by logicky z výčepu, můžete si ale omylem zmrazit třeba plechovku, pokud ji necháte příliš dlouho v mrazáku.
Čepování do kelímků
V dnešní době vratných plastových kelímků je téměř nadlidský úkol dostat pivo alespoň v ucházející kvalitě a teplotě. Stejně jako u čepování do skla je důležité, aby byl kelímek čistý a hlavně mokrý. Ne vždy však mají k dispozici na festivalech a koncertech ruční myčky skla a možnosti jsou tedy omezené. Pokud můžete, vybírejte si alespoň ty stánky, které pivo čepují do průhledných nicknacků a nejlépe je před čepováním opláchnout studenou vodou.
Pivo doma nebo na cestách
Pokud si pivečko rádi užijete v plechovce nebo v lahvi doma či třeba na koupališti, je důležité vychladit ho dostatečně předem a nejlépe pivo převážet v chladicích boxech nebo taškách. Znovu myslete na to, že teplota piva by se neměla dostat pod bod mrazu, nikdy tedy nenechávejte pivo v mrazáku déle, než 30 minut. Skleněné lahve s pivem do mrazáku nedávejte raději vůbec, mohly by vybouchnout.
Pokud chcete lahváče či plechovky vychladit rychlejším způsobem, můžete vyzkoušet například slané mražení. Plechovku dejte do nádoby s ledovou hodně slanou vodou a ledem. Sůl pomůže ledu zůstat déle pevný a tím se pivo rychleji ochladí. Pokud na to máte trpělivost, můžete vodu okolo plechovky míchat, proces zchlazení se tím ještě zrychlí.
Pokud pořádáte zahradní párty a půjčili jste si mobilní výčep, nezapomeňte ho zapnout dostatečně dopředu. Většinou trvá cca 2 hodiny, než se výčep a tím i pivo dostatečně vychladí. Sudy i výčep se snažte držet v co největším stínu a na sud můžete položit studenou mokrou utěrku.
Zdroje:
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464622002584
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8001413/
- https://coolmaterial.com/feature/8-scientific-studies-that-prove-beer-is-good-for-you/