Premium obsah

Pivo je údajně nejlepší ionťák. Pravda je ale taková, že není

Pivo je údajně nejlepší ionťák. Pravda je ale taková, že není
V Česku se říká, že nejlepší ionťák je pivo. Něco pravdy na tom je, kromě vitaminů skupiny B, některých minerálů a sacharidů, které je po sportovním výkonu dobré doplnit, totiž pivo obsahuje i výtažky z chmele, jehož léčivou moc znali už staří Řekové. Pokud ale svému tělu chcete opravdu prospět, je daleko lepší sáhnout po chmelovém čaji či tinktuře.

Problémem našeho národního nápoje je jednak alkohol, který (nejen) sportovcům nesvědčí, a jednak celkově nízká koncentrace zdraví prospěšných látek v jednom litru piva. Aby bylo možné pivo prohlásit za jednoznačně zdravé pití plné živin, znamenalo by to vypít ho několik litrů denně. A to i v nealkoholické verzi znamená obrovské množství sacharidů. Navíc abyste pivo mohli užívat pro léčebné účinky chmele, byl by mok tak hořký, že by jeho pití těžko bylo potěšením.

Zdroj: Youtube

V lidovém léčitelství se využívá plod, takzvané šištice, které se suší a přidávají do čajových směsí. Bylinářka Maria Treben je v kombinaci s kořenem kozlíku, třezalkou, levandulí a prvosenkou doporučuje k tišení nervů či při problémech se spánkem. Pokud bojujete i s bušením srdce a stresem, zkusit můžete její čajovou směs č. 53 – v ní najdete chmel smíchaný s andělikou, rozmarýnou, meduňkou, levandulí a zeměžlučí.

Kromě toho chmel podněcuje chuť k jídlu, pomáhá při žaludečních a trávicích obtížích, působí močopudně a antibakteriálně, proto se hodí ho zařadit při zánětech močových cest. Údajně umí rozpouštět i žlučové kameny. Je známý také svým obsahem fytohormonů, proto prospívá ženám v klimakteriu. Ovšem dámám pomůže i při bolestivé menstruaci, protože zmírňuje křeče.

Pozor, chmel má celkově tlumivé účinky a po jeho požití není dobré provozovat činnosti, které vyžadují plné soustředění nebo rychlé reakce. Tento účinek ještě zesilují léky na uklidnění a alkohol.

BYLINKOVÉ VÍNO

MARIE TREBEN

Trápí vás žlučové kameny? Nabízíme recept z knihy Moje léčivé rostliny: „Smícháme po 20 g bedrníku, břečťanu, chmele, máty peprné, řepíku a pelyňku. Tři polévkové lžíce této směsi bylin namáčíme 12 hodin v 1 litru jablečného moštu. Potom tento výluh přivedeme k varu, odstavíme, necháme půl minuty vyluhovat, scedíme a teplý naplníme do termosky.“

Užívá se osm polévkových lžic teplého bylinného vína dávkovaného vždy po lžíci každou hodinu.

Zdroje:

Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.