Pivo, obzvláště pak ležák, patří mezi součást naší národní hrdosti. Pro mnohé z nás je pivo symbolem relaxace a společenského života a nedovedeme si bez něj představit večírek nebo sraz s přáteli. Ovšem co když pivo chutná a voní tak nějak jinak? Jestli vám pivo smrdí jako skunk, nemáte rýmu, ani covid. Pravděpodobně se jedná o vadu, která je způsobena skladováním piva. Naučte se rozpoznávat chyby v pivu pouhým čichem či ochutnáním. Důležité je také vědět, jaký pivní styl zrovna posuzujete. Například pšeničná piva by měla být cítit po banánu, piva plzeňského typu však nikoliv.

Zdroj: Youtube

Vařená kukuřice

V některých pivech můžete cítit zápach vařené zeleniny. Někdo zápach přirovnává například k vařené kukuřici, mně osobně tato pivní vada čichem připomíná salát coleslaw.
Pokud je pivo takto cítit, s velikou pravděpodobností jde o přítomnost dimethylsulfidu, který pochází ze sladu a vzniká špatným varem mladiny. Tato pivní vada tedy vzniká už v pivovaru a její prevencí je výběr správného sladu a technologie s dostatečným odparem.

Máslová chuť

V pivovaru se špatnou pivovarskou technologií může vzniknout také tato vada, která pivu dává pachuť másla nebo podmáslí. S rozpoznáním této vady, kterou způsobuje v pivu diacetyl, má mnoho z nás problém. Některé české ležáky totiž mají máslovitou chuť záměrně a není to u nás tak atypické.
Za chuť připomínající popcorn nebo máslo může již zmíněný diacetyl. Diacetyl vzniká v rané fázi kvašení a postupně se během zrání a dokvašování odbourává. Pokud tedy takovou chuť z piva cítíte, znamená to, že pivovar urychlil správnou dobu kvašení. Prevencí této pivní vady je dostatečně dlouhé zrání piva.

Chuť lepenky a papíru

Zkuste si vybavit, jak olizujete lepenku na obálce, abyste ji zalepili. Cítíte tu chuť? A teď si ji představte v pivu. Nepatří tam, že?
Jedná se o látku s názvem trans-2-nonenal. Za její vznik v pivu může špatné skladování nebo distribuce piva, zejména tehdy, kdy je pivo vystavené vysokým teplotám a kyslíku při přepravě. Prevencí vzniku této vady je správné skladování piva při nízkých teplotách, které by neměly přesáhnout 10°C.

Pavilon opic

Ač to zní bizarně, tato pivní vada je bohužel velmi častá, a pokud máte rádi pivo, určitě jste se s ní již setkali. Pokud pivo smrdí jako nevětraný pavilon v zoologické zahradě, nebo jako skunk (zápach také občas připomíná marihuanu), jedná se o světelnou vadu piva. Ta vzniká ve chvíli, kdy je pivo vystaveno dennímu nebo umělému světlu. Sloučenina 3-methyl-2-buten-1-thiol způsobuje letinkovou vůni a chuť, která vzniká reakcí iso-alfa-kyselin s látkami obsahujícími síru.

Chuť a vůně nemocnice

Občas se do piva dostanou nežádoucí kvasinky z chlorovaných látek. Fenolická pivní vada způsobuje, že pivo intenzivně zapáchá nemocnicí, obvazy nebo chlorovanou bazénovou vodou. Tuto vadu dokáže přehlédnout jen málokdo a způsobuje ji nejčastěji chyba na straně hospodského či výčepního. A to tehdy, když hospodský nenechává dostatečně pravidelně či kvalitně sanitovat celé pivní vedení, nebo když výčepák každý den nevěnuje dostatečnou péči úklidu výčepu a jeho okolí.

Banán

Pokud jste někdy pili pšeničné pivo, určitě si dovedete představit jeho intenzivní vůni i chuť, připomínající banány. Tato chuť by měla ovšem zůstat pouze v těchto německých pšeničných pivech, neměla by se v žádném případě objevit v pivech jiných. Isoamyl acetát, který tuto vadu způsobuje, je metabolit v určité míře obsažený ve všech pivech a jeho vznik se dá podpořit vyššími teplotami kvašení. Do našich ječmenových ležáků ovšem ve většině případů nepatří.


Zdroje:

autorský článek

https://snifair.com/prehled-vad/

https://aroxa.com/product/beer-trans-2-nonenal/?currency=GBP

https://kvasnyprumysl.cz/artkey/kpr-201011-0003_Stanoveni_obsahu_trans-2-nonenalu_v_zrnu_jecmene_sladu_a_pivu.php