Začněte tím, že se je naučíte navzájem rozeznat. Pastinák obecně bývá větší a bachratější, petržel menší a štíhlejší. Neplatí to ovšem stoprocentně, protože oba druhy kořenů mají spoustu odrůd. Spolehlivější je podívat se na nať, respektive na její usazení: u pastináku je zahloubená a vyrůstá spíše ze středu, u petržele roste více dokulata a přes celý vršek kořene. Nať pastináku se navíc nejí – jsou na ní totiž drobné chloupky, které mohou způsobovat alergické reakce.
To nať petržele je něco úplně jiného. Existují i listové odrůdy, které se pěstují právě kvůli aromatické nati – kořeny mají tyto druhy malinké. Nejznámějšími zástupci jsou petržel hladkolistá, petržel kadeřavá a petržel kudrnka. Používají se hlavně na ozdobu jídel, ale dělají se z nich i saláty, pomazánky či dipy. Z hladkolisté petržele (ve větším množství) uděláte typický libanonský salát tabouleh. Petržel kadeřavá a kudrnka slouží hlavně na zdobení pokrmů, směle je ale můžete nasekat i do vývaru.
Mimochodem, lístky petržele si můžete vypěstovat i doma na parapetu. Stačí seříznout vršek koupené kořenové petržele, cca půl centimetru, položit do mističky s troškou vody, pravidelně ji dolévat a pak už jen seřezávat lístečky do polévky nebo tam, kam se vám zrovna budou hodit. Ochutí třeba i smoothie.
Ale zpátky ke kořenům. Petržel s pastinákem se liší i v tom, že syrový pastinák není příliš dobrý. Tepelně upravený je spíše sladší (obsahuje až třikrát více cukru než mrkev) a používá se často jako celková náhražka za typické trio kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer). Výborně chutná i v různých zeleninových pyré a hodí se i na první příkrmy pro děti. Petržel zase bývá chuťově výraznější a skvěle si rozumí s českou kuchyní.
Petržel a pastinák v kuchyni
Chipsy – na tenká kolečka opečte v oleji, případně v troubě Pyré – uvařte samostatně v osolené vodě (nebo půl napůl s bramborami), rozmixujte se smetanou a máslem na pyré
Pečené – spolu s další zeleninou (řepa, batáty…) nakrájejte na kusy, posypte bylinkami a dejte péct do trouby, dokud nezezlátnou
Polévka – kousky opečte na másle spolu s cibulkou a česnekem, zalijte zeleninovým vývarem, uvařte do změknutí, poté rozmixujte a nařeďte smetanou, podávejte s kapkou česnekového oleje a chipsy z pastináku nebo petržele.
Zdroje:
Kondice 11/2020
https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/parsnip