1. Mléko

Ideální zdroj pro přátelské laktobacily a bifidobakterie, to jsou bakterie, které patří do střeva a zodpovídají za naše zdraví. Vhodné jsou také zakysané mléčné výrobky, jako je jogurt, kyška, kefír nebo zákys.


2. Houby

Hlíva ústřičná, žampiony, hříbky, babky, bedly, zkrátka všechny jedlé houby, které u nás právě rostou, ale i různé druhy cizokrajných hub, jako je shiitake, jidášovo ucho nebo enoki, vaše střevní bakterie radostně přivítají. Houby obsahují polysacharidy a oligosacharidy, které jsou zdrojem tzv. prebiotických složek, které naše tělo neumí trávit, ale naše střevní bakterie tyto látky umí využít jako potravu.


3. Semínka a oříšky

Slunečnicová, dýňová, chia semínka, vlašské, pekanové, lískové ořechy. Všechna semínka a ořechy jsou bohaté na vlákninu, slouží opět jako prebiotikum, jako potrava, živina pro naše přátelské bakterie. Při výběru ořechů hlídejte kvalitu – neměly by být žluklé ani plesnivé. Takové ořechy jsou nahořklé a škodí našim játrům tím, že je zatěžují toxiny. Ořechy i semínka doporučujeme pro lepší stravitelnost aktivovat ve vodě. Jak na to? Ořechy zalijte vodou a nechte nasáknout, vodu vylijte a užijte si čerstvou chuť ořechů.


4. Zelenina

Všechny druhy zeleniny jsou optimálním krmivem pro přátelské bakterie. Je však obrovský rozdíl mezi domácí zeleninou a tou ze supermarketu. „V experimentu jsme zjistili, že střevní bakterie na domácí zelenině rostou až stokrát lépe než na zelenině ze supermarketu,“ říká expert na střevní mikrobiom RNDr. Petr Ryšávka, autor tzv. prebiotického indexu potravin, který určuje, jak která potravina podporuje nebo zabíjí přátelské probiotické bakterie v našem střevě. Pokud můžete, dejte přednost zelenině z farmářských trhů nebo z vlastní zahrádky.


5. Pivo a víno

Pro vědce bylo velkým překvapením, když zkoumali vliv piva a vína na přátelské střevní bakterie. „Pokud dáme probiotické bakterie – bifidobakterie a laktobacily – do piva či do vína, nápoj je nezabíjí. Bakterie jsou schopné v nápoji přežívat a v některých případech se i mírně množit. Mírné pití vína a piva tudíž přispívá k rozmanitosti střevní mikroflóry,“ usuzuje vědec. Nezapomínejte však na obsah alkoholu, který ve větším množství škodí jak střevním bakteriím, tak játrům, která musí alkohol odbourávat. Maximální množství je sklenka vína či piva.


Zdroj: expertnaprobiotika.cz