Perla orientu je plná bílkovin a zvládnete ji připravit za 10 minut

Hummus miluje každý, kdo jí zdravě, maminky jím krmí své děti a nepohrdnou jím ani ti, co drží nízkosacharidovou dietu. Zasytí sportovce a dají se s ním vykouzlit rychlé jednohubky. Navíc stačí malá obměna, třeba pomocí koření, a rázem získáte úplně jinou chuť.
Pokrm, který má původ v oblasti Blízkého východu a východního Středomoří se původně připravoval výhradně z rozmačkané uvařené cizrny. Ta se smíchala se sezamovou pastou (koupíte ji pod názvem tahini), olivovým olejem (ten ovlivní hustotu hummusu), citronovou šťávou, solí a česnekem.

Jestli chcete mít hezkou postavu a být zdraví, nepochybně záleží na tom, jestli se hýbete a co jíte. Často se ale zapomíná na další faktor, a tím je správné načasování.
Když se hummus zabydlel v Evropě, získal řadu dalších podob. Od té ošizené (zkrátka jen rozmačkaná cizrna s olejem a solí) až po verze doplněné o chilli, sušená rajčata, granátové jablko, papriku či bylinky.
HUMMUS S ČERVENOU ŘEPOU:
Usnadněte si práci a kupte konzervovanou cizrnu a předvařenou červenou řepu. Na eleganci tím váš hummus nic neztratí, vy ale ušetříte čas. A nebojte se přidat větší množství kmínu či citronu – sladší chuť řepy je potřeba vyvážit.
Rozmixujte 1 plechovku cizrny s 2 menšími červenými řepami a 3 stroužky česneku. Přidejte po dvou lžicích olivového oleje, bílého jogurtu a tahini, šťávu z poloviny citronu, 1 lžičku drceného římského kmínu, osolte a opepřete. Hummus můžete servírovat buď s nasekaným koprem, nebo koriandrem. Gurmáni přidají i pár nasekaných uzených mandlí, které zajímavě doplní výslednou chuť.

Ve škole na děti čeká spousta nových zážitků. Učení, běhání v tělocvičně, přestávky strávené s kamarády na dvorku, možná i trochu zlobení - na to všechno děti potřebují dostatek energie. Tu by měly čerpat z pestrého a hlavně správně sestaveného jídelníčku, jehož důležitou součástí jsou i svačiny. Pokud dítě pravidelně nesnídá a nesvačí, může dojít ke kolísaní hladiny cukru v krvi. To způsobuje únavu, poruchy soustředění nebo chuť na sladkosti a přeslazené limonády.
Hummus můžete servírovat k snídani, svačině i večeři. Podávejte ho ve formě dipu, do kterého si budete namáčet pita chléb nebo špalíčky čerstvé zeleniny (řapíkatý celer či mrkev), namažte ho na pečivo či z něj připravte zdravé jednohubky. Slušet mu to ale bude i ve wrapu s masem a zeleninou. Budete-li ho servírovat v misce, zakápněte ho olivovým olejem – díky tomu jeho povrch neoschne.
Zdroje:
Kondice 10/2019
https://www.verywellfit.com/hummus-nutrition-facts-calories-and-health-benefits-4111290