Díky své výrobě a ingrediencím měly dříve perníčky až několikaměsíční trvanlivost.

Předchůdce dnešních perníčků nalezly dokonce archeologové v egyptských hrobkách, svoje místo měl perník i v antice.

Perníků, perníčků a medovníků tak dnes známe nepřeberné množství druhů. Perníčky se nyní vyrábějí v nejrůznějších tvarech, chutích, vůních a podle nejrůznějších receptur k nejrůznějším příležitostem, ve velkém i malém množství, zdobené nebo jen lesklé.

Do českých zemí přišli perníkáři z Německa a Itálie kolem roku 1324. Nazývali se caletníci a právě i podle nich prý nese své jméno pražská Celetná ulice. První písemné zmínky pak pocházejí z roku 1335 a píše se v nich o trutnovských perníkářích.

Perníky byly původně jednoduché placičky, případně se vyráběly pomocí nejrůznějších formiček nejprve z pálené hlíny a později ze dřeva. Dřevěné formy umožňovaly daleko větší variabilitu, byly často bohatě vyřezávané. K nejpoužívanějším patřilo dřevo hrušně, třešně, švestky, lípy či buku.

Jak bylo již zmíněno, dnes existuje nespočet druhů perníkových receptur, ať už na ty klasičtější medovníky, nebo lehce pozměněné recepty perníčků. A jeden takový pro vás dneska mám nachystaný i já.

Tyto perníčky mají spíše kakaový nádech a jsou zcela veganské a bez laktózy.

Suroviny

  • 250 g hladké špaldové mouky
  • 25 g kakaa
  • 15 g perníkového koření
  • 10 g skořice
  • ¾ čajová lžička sušeného zázvoru
  • 130 g rostlinného másla (Hera)
  • 150 g javorového sirupu
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu (můžete vynechat)

Postup

V míse smícháme mouku, kakao, koření, skořici a zázvor.

Všechny suché ingredience přesypeme přes síto, aby byly bez hrudek.

K suché směsi přidáme nakrájené a při pokojové teplotě změklé máslo, sirup a extrakt.

Vše pořádně zapracujeme buď v robotu, nebo rukama do pevného těsta.

Těsto je lepší nechat aspoň přes noc odpočinout v lednici.

Z těsta vyválíme zhruba 4 mm tlustý plát, ze kterého vykrájíme perníčky.

Perníčky vyskládáme na plech s pečicím papírem a dáme je péct při 150 °C na 15 minut.

Po upečení ještě horké perníčky pomažeme javorovým sirupem pro větší lesk a necháme je vychladnout.

Dobrou chuť!

Zdroj:

magazín Kondice 12/2022