Snad na ničem se experti na lidské zdraví neshodnou tak jasně jako na nutnosti jíst ovoce a zeleninu, pokud chceme být fit. Formulka, že prospěšné množství činí pět porcí za den, se zavedla na základě rozsáhlé studie, do které se zapojilo 50 tisíc amerických zdravotních sester. Ty, které jedly takovéto množství ovoce a zeleniny, na tom byly nejlépe. Jak jedna porce vypadá, si můžete představit podle tabulky sestavené francouzskou společností PNNS.

Šálky i dlaně

Američané preferují spíše přeměřování pomocí šálků, a to těch menších čajových. Pokud však nemáte váhu ani šálek, postačí dlaň. Při takovém množství si můžete být jistí, že děláte to nejlepší pro své srdce a cévy, trávení i imunitu. Tabletky a vitaminové přípravky totiž ovoce a zeleninu nenahradí, z přírodních surovin tělo dokáže potřebné látky využít nejlépe. A nejde jen o vitaminy, ale také o minerály a vlákninu.

Pokud hubnete, měli byste příjem ovoce směřovat spíš do dopoledních hodin, případně si kousek dát večer s jogurtem či tvarohem, má-li vás to zachránit od sladkostí. Bílkovina je důležitá, protože ovoce ‚uzemní‘, odborně řečeno sníží jeho glykemický index a vám hned tak nevyhládne.

1 porce ovoce odpovídá


1/2 pomeranče
1,5 klementinky
1/4 banánu
1/2 středně velkého jablka
1 kiwi
7–8 bobulkám hroznového vína
1/2 grepu
1/8 ananasu
1/2 malého manga
2 švestkám
1 vymačkanému pomeranči
1/2 šálku ovocného kompotu bez přidaného cukru
1 datli
1,5 sušené meruňky
85 ml pomerančového, grepového nebo jablečného džusu
75 ml ananasového džusu
60 ml ovocného smoothie
1 kopečku sorbetu

1 porce zeleniny odpovídá


100 g zelených fazolek, salátu, kapusty, špenátu, rajčat, žampionů, pórku
75 g mrkve, dýně, srdíček artyčoků, bambusových výhonků
50 g čerstvého hrášku, červené řepy, čerstvého kokosu
125 ml zeleninové krémové polévky
100 ml rajčatového džusu