Jedinečná možnost, jak si pročistit tělo. Právě teď roste všude kolem vás

Ořešák královský má své jméno zasloužené. Je to ohromný strom, který se může dorůstat výšky až 45 metrů, vypadá velice majestátně a lidé ho pro jeho léčivé a výživové vlastnosti cení již od starověku. Ořešák ale není dobrý jen pro své zralé plody - vlašské ořechy. Využití má mnohem více.
Zelené ořechy
Vlašské ořechy jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, vlákniny a esenciálních mastných kyselin. Ale málokdo ví, že se z nezralých zelených ořechů dá vytvořit několik skvělých produktů, které mohou být jak chutné, tak i prospěšné pro naše zdraví.
Nezralé ořechy jsou také známé svými léčivými účinky. Jejich výluh se používá v lidové medicíně na léčbu kožních problémů, jako je ekzém nebo lupénka. K tomu se zelené ořechy nakrájí a namočí do alkoholu. Tento výluh se poté aplikuje na postižené místo na kůži.
Zelené ořechy se sbírají do té doby, dokud je lze snadno propíchnout. Vyrábí se z například nich ořechovice. Tento likér má hlubokou hnědou barvu a silnou chuť, která je ideální na zahřátí při chladných večerech s přáteli. Příprava ořechovice je jednoduchá - nezralé ořechy se nakrájejí na čtvrtiny, namočí do silného alkoholu (nejčastěji do rumu nebo vodky) a nechají macerovat několik týdnů. Poté se přidá cukr a koření podle chuti, a po dalších několika týdnech máte doma vlastní ořechovici.
Ze zelených ořechů se dá vyrobit i fantastický džem. Džem se vyrábí podobně jako jakýkoliv jiný – zelené ořechy se nejprve nakrájí, poté se vaří s cukrem a konzervantem. Nakonec se plní do sklenic.
Co s ořešákem dál?
Využít se dají i samotné listy tohoto nádherného stromu. Vynikající je z nich například čaj, který má silné detoxikační účinky a podporuje trávící systém.
V neposlední řadě můžete využít i skořápky ze zralých ořechů. Skvěle poslouží jako dekorace - můžete je přidat na věnce nebo k jiným výtvorům. Zároveň skořápky můžete využít jako přírodní mulč na vaší zahrádce.
Ořešák je také dobrým odpuzovačem hmyzu, v minulosti byl tedy často vysazován v blízkosti hnoje.
Zdroje: