Ořešák královský má své jméno zasloužené. Je to ohromný strom, který se může dorůstat výšky až 45 metrů, vypadá velice majestátně a lidé ho pro jeho léčivé a výživové vlastnosti cení již od starověku. Ořešák ale není dobrý jen pro své zralé plody - vlašské ořechy. Využití má mnohem více.

Zdroj: Youtube

Zelené ořechy

Vlašské ořechy jsou vynikajícím zdrojem bílkovin, vlákniny a esenciálních mastných kyselin. Ale málokdo ví, že se z nezralých zelených ořechů dá vytvořit několik skvělých produktů, které mohou být jak chutné, tak i prospěšné pro naše zdraví.

Nezralé ořechy jsou také známé svými léčivými účinky. Jejich výluh se používá v lidové medicíně na léčbu kožních problémů, jako je ekzém nebo lupénka. K tomu se zelené ořechy nakrájí a namočí do alkoholu. Tento výluh se poté aplikuje na postižené místo na kůži.

Zelené ořechy se sbírají do té doby, dokud je lze snadno propíchnout. Vyrábí se z například nich ořechovice. Tento likér má hlubokou hnědou barvu a silnou chuť, která je ideální na zahřátí při chladných večerech s přáteli. Příprava ořechovice je jednoduchá - nezralé ořechy se nakrájejí na čtvrtiny, namočí do silného alkoholu (nejčastěji do rumu nebo vodky) a nechají macerovat několik týdnů. Poté se přidá cukr a koření podle chuti, a po dalších několika týdnech máte doma vlastní ořechovici.

Ze zelených ořechů se dá vyrobit i fantastický džem. Džem se vyrábí podobně jako jakýkoliv jiný – zelené ořechy se nejprve nakrájí, poté se vaří s cukrem a konzervantem. Nakonec se plní do sklenic.

Co s ořešákem dál?

Využít se dají i samotné listy tohoto nádherného stromu. Vynikající je z nich například čaj, který má silné detoxikační účinky a podporuje trávící systém.

V neposlední řadě můžete využít i skořápky ze zralých ořechů. Skvěle poslouží jako dekorace - můžete je přidat na věnce nebo k jiným výtvorům. Zároveň skořápky můžete využít jako přírodní mulč na vaší zahrádce.

Ořešák je také dobrým odpuzovačem hmyzu, v minulosti byl tedy často vysazován v blízkosti hnoje.

Zdroje: