Vlašské ořechy, mandle, lískové oříšky, arašídy, para ořechy. Každá odrůda má trochu jiné zastoupení minerálů a mastných kyselin a nedá se říci, které z nich jsou pro člověka nejzdravější. Například mandle jsou považovány za jeden z nejlepších zdrojů zdravých tuků, vlašské ořechy zase obsahují hodně vlákniny, která podporuje trávení.
Chrání před kardiovaskulárním onemocněním
Podle řady studií pravidelná konzumace ořechů snižuje riziko vzniku srdečně-cévních onemocnění, zlepšuje funkci tepen a zmírňuje záněty v těle. U seniorů dokonce výrazně zlepšují funkci mozku, především paměti. V této studii vědci například hodnotili účinky dlouhodobé konzumace smíšených ořechů na funkci mozkových cév u mužů i žen ve věku 60 až 70 let. Během průzkumu jedli účastníci 60 gramů ořechů denně, a to pistácie, kešu, vlašské ořechy a lískové ořechy. Na konci průzkumu měli senioři nejen nižší hladinu cholesterolu, ale i lepší kognitivní funkce, a to o 16 %.
Pražené a solené nebrat
Ořechy mají každopádně jednoho společného jmenovatele v zásadách konzumace, a tím je čerstvost. „Vyhýbáme se praženým, soleným a dlouho nevhodně skladovaným ořechům, které místo příznivého účinku na naše zdraví budou spíše škodlivé a zatěžující. Takové ořechy mají žluklé tuky a jsou pro naše tělo nezdravé,“ varuje lékárnice PharmDr. Kamila Horníčková z online poradny Lékárna.cz. Jinak jsou ale podle ní ořechy zásobárnou zdraví, a to hlavně pro své zdravé tuky, vitamín E a vitamíny skupiny B. A také minerály, jako je hořčík, zinek a mastné kyseliny.
Mandle jsou pak ze skupiny ořechů nejvhodnější pro první přímou konzumaci u malých dětí: „Jsou méně rizikové ohledně alergií oproti jiným druhům ořechů, navíc jsou sladké a můžeme je po předchozím namáčení zbavit slupek a rozmixovat například do kaše. Namáčením i povařením se zlepší jejich stravitelnost,“ říká lékárnice.
Před zpracováním je namočte
Nejlepší je zobat ořechy čerstvé, pokud je ale chceme přidat do pečených moučníků, je dobré namočit plody na několik hodin do vody. Oříšek nasákne vodu, změkne, je nejen chutnější, stravitelnější, ale sníží se v něm množství antinutričních látek. Namočením zkrátka aktivujete potenciál ořechů na maximum. „Oříšky, které jíme jen tak, v sobě obsahují látky, které blokují jejich trávení. U citlivých lidí mohou tyto látky dráždit trávení a snižovat využití prospěšných látek ze stravy,“ vysvětluje proces namáčení lékárnice.
Ze zdravotního hlediska jsou zajímavé velké brazilské ořechy, takzvané para. Jsou totiž bohatým zdrojem selenu – minerálu, který je velmi prospěšný pro naši imunitu. Každý ořech má ale jiné složení, a tak je dobré oříšky střídat, nebo je zobat namixované. Důležité je správné skladování, ideálně v uzavřené nádobě na suchém, tmavém místě, klidně i v chladničce, kde vydrží měsíce. Ořechy si můžete nechat taky zamrazit.
Hit moderních kuchařek: ořechová mouka
Jestli se zajímáte o zdravé vaření a pečení, určitě vám neunikl trend posledních několika let – mouky z mletých ořechů. Jsou přírodním zdrojem zdravých tuků a také bílkovin a protože neobsahují lepek, hodí se i pro celiaky. Populární je například mandlová mouka, kokosová mouka nebo třeba pistáciová mouka, ze které vykouzlíte chutné moučníky s příjemně nasládlou, oříškovou chutí. Ořechové mouky se hodí i na raw recepty.
Ořechy a hubnutí: jde to dohromady?
Ořechy patří mezi potraviny, kterých se při redukční dietě nemusíte bát. Jsou sice zásobárnou tuků, ale pouze těch zdravých, jako jsou rostlinné omega-3 mastné kyseliny a mononenasycené tuky. To však neznamená, že byste je mohli jíst po kilech. Ideální denní množství je 30 gramů.
Zdroje:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S026156142300167X