Už starořecký lékař Hippokrates prohlásil: „Všechny nemoci začínají ve střevě.“ A z tohoto názoru v léčbě svých pacientů vycházel, takže se hodně zaměřoval na stravu a trávení. Jeho tvrzení staré více než dva tisíce let stále platí.

Možná o to víc, že moderní doba našemu zdraví tak úplně neprospívá. Máme sice k dispozici všechny ty vyspělé technologie, ale čelíme epidemii obezity, přibývá pacientů s cukrovkou i kardiologickými diagnózami, stejně jako lidí trpících nejrůznějšími poruchami trávicího systému.

NESTAČÍ LÉČIT PŘÍZNAKY

Medicína se za poslední desetiletí neuvěřitelně specializovala. Mnozí lékaři jsou velmi specifickými odborníky na svou – často poměrně úzkou – oblast. To ale může vést k tomu, že nevidí pacienta jako člověka, pouze určitou jeho část a tu cíleně léčí. Vy pak dorazíte do ordinace s tím, že trpíte nadýmáním, průjmem a zvýšenou únavou. Odcházíte s receptem na zmírnění těchto příznaků. Podobně dopadnou lidé, které trápí zácpa, žaludeční nevolnost, plynatost, častý výskyt infekcí horních cest dýchacích a bolesti kloubů. Jejich potíže jsou mnohdy řešeny individuálně. Ovšem bez komplexního náhledu na věc nemusí lékař vůbec dospět ke správné diagnóze. Symptomy, o nichž právě byla řeč, totiž mohou poukazovat na tzv. syndrom zvýšené propustnosti střev.

Co se za touto diagnózou skrývá? V podstatě to, co termín napovídá – vaše střeva propouštějí víc, než je žádoucí. Správně fungující buňky střevní stěny by k sobě měly být pevně připojené a vytvářet membránu. Ta není nikdy zcela nepropustná a mezibuněčnými prostory se do střev a z nich vždy určité látky dostávají. Jedná se o zcela fyziologický děj napomáhající zpracování potravy i vylučování odpadních látek.

Jestliže je ale propustnost střeva narušena, mohou se ze střevního obsahu dostávat do těla nežádoucí toxiny, mikroby a nestrávené části potravy. To způsobí namnožení patogenních bakterií a látky, které měly zůstat ve střevě, se následně vyskytují například v krvi či jiných tkáních. Výsledkem je celá série potíží, o kterých byla řeč výše.

ČÍM JE ONEMOCNĚNÍ ZPŮSOBENO

Pravda je taková, že příčiny v tuto chvíli přesně neznáme. Teorií existuje celá řada a některé si syndrom spojují s nadměrným používáním aditiv a konzervantů v potravinách, jiné se zvýšenou hladinou stresu. Roli sehrají i potravinové alergie. Evidentně tedy není viník jeden, ale půjde o působení více faktorů.

POTRAVINY A LÁTKY, KTERÉ MOHOU NEMOC VYVOLAT

  • Určité složky potravin jsou podle odborníků schopné syndrom snížené propustnosti střev u citlivých jedinců vyvolat. Patří sem:
  • Rafinované cukry – poškozují střevní stěnu a způsobují záněty.
  • Trans tuky – jsou spojené s autoimunitními chorobami.
  • Lepek – podporuje propustnost střev.
  • Sodík – uvolňuje vazby mezi buňkami střevní stěny.
  • Emulsifikátory (prodlužují trvanlivost potravin) – mohou narušit rovnováhu bakterií ve střevě.

Jestli máte podezření, že trpíte syndromem zvýšené propustnosti střev, vyhledejte lékařskou pomoc, nejlépe gastroenterologa či internistu.

JAKÝM PŘÍZNAKŮM BYSTE MĚLI VĚNOVAT POZORNOST:

  • Přetrvávající nadýmání, bez ohledu na to, jak dlouho jste po jídle.
  • Pocit nevolnosti po jídle.
  • Zácpa a nepravidelné vyprazdňování.
  • Únava a malátnost.
  • Chronická bolest kloubů.
  • Častá nemocnost – zejména infekce horních cest dýchacích.
  • Záněty kůže, přetrvávající vyrážky.
  • Narušená schopnost hojení a regenerace.

LZE SYNDROMU ZVÝŠENÉ PROPUSTNOSTI STŘEV ZABRÁNIT?

Za nejlepší prevenci se považuje zdravé stravování. Výzkumy ukazují, že některé potraviny a potravinová aditiva mohou poškodit buněčnou strukturu střev a tím toto onemocnění u náchylných jedinců vyvolat. Snažte se proto jíst zdravě, nejlépe potraviny v jejich přírodní podobě. Tím můžete nemoci předejít, případně její průběh zmírnit.

Následující potraviny a suplementy jsou v léčbě syndromu zvýšené propustnosti střev efektivní. Zařaďte je proto do svého jídelníčku či suplementového programu a zajistěte si efektivní prevenci či dopomocnou léčbu.

Probiotika a prebiotika

Abyste zabránili růstu škodlivých bakterií a normalizovali prostor mezi buňkami střevní stěny, zajistěte svým střevům dostatek „hodných“ bakterií. Potraviny, jako je například kefír, jogurt, tempeh nebo kysané zelí, obsahují spousty antioxidantů a probiotik. Pomoci mohou i probiotické suplementy s obsahem Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum nebo Bacilus coagulans. Snažte se užívat 10 miliard kolonie tvořících jednotek (CFUs) denně spolu s jídlem, ale nepřehánějte to. Dávky nad 20 miliard jednotek mohou způsobit nadýmání a nevolnost. Současně dává smysl konzumovat také prebiotickou vlákninu, například inulin, který napomáhá osídlení střev dostatečným množstvím prospěšných bakterií.

Glutamin

Tato aminokyselina je pro regeneraci střevní stěny zcela zásadní, nachází se v červeném mase, rybách, drůbeži, brokolici a spirulině. Pokud glutamin užíváte ve formě suplementu, pak berte 10–20 gramů denně.

Kurkumin

Tato aktivní látka z kurkumy má silné protizánětlivé účinky a příznivě působí na činnost střev. Kurkumou si můžete dochutit pokrmy, případně užívat 2 gramy jednou nebo dvakrát denně ve formě kapslí.

Trávicí enzymy

S věkem se snižuje činnost enzymů slinivky břišní a člověk už není schopen adekvátně vstřebat živiny ze stravy. Tím je trávicí systém nadměrně zatížený, může docházet k zánětům a zvýšené propustnosti střev. Když se rozhodujete pro produkt s obsahem trávicích enzymů, hledejte takový, který obsahuje proteázu, pepsin, trypsin, lipázu, amylázu, celulózu a laktázu. Přípravek užívejte s jídlem.