Je takřka k neuvěření kolik lidí trpí potížemi se svými střevy. To je mimo jiné způsobeno tím, že vedlejší produkty metabolismu zůstávají v organismu příliš dlouho. Toxické látky se začínají vstřebávat do krve a vyvolávají otravu organismu. Parazité ve střevech a hnilobné bakterie také otravují organismus.
Sebeotrava kvůli špatnému stravování i nadužívání léků
Mnozí lidé trpí zácpou, průjmy nebo plynatostí. K tomu, aby mohlo střevo správně fungovat potřebuje mechanické podněty z potravin obsahující celulózu, dále potřebuje správné složení střevních bakterií (střevní flóry), vysvětluje web CPZP.
U velké většiny lidí je přirozené společenství mezi člověkem a bakteriemi narušeno. Rovnováha mezi člověkem a bakteriemi se neustále porušuje požíváním sterilizovaných a denaturovaných potravin, nesprávným způsobem života a stravování, zátěží ze životního prostředí, jedy a nadužívání léků. Důsledkem je nedostatečné zásobení těla vitaminy, jeho osídlení choroboplodnými zárodky a postupující ochromování obranných sil organismu Jestliže pak ve střevě převažují choroboplodné bakterie, nemají tkáně dostatek kyslíku a jedy a odpadové látky se nemohou dostatečně rychle odbourávat a vylučovat. Posléze může dojít ke změněné autointoxikaci (sebeotravě), která se projevuje nedostatečnou vitalitou, únavou, depresí, nedostatečnou schopností koncentrace, agresivitou nebo stavy úzkosti.
Duševní problémy
Duševní problémy mohou také působit na funkci našeho trávení. Neurotickými reflexy, které si vůbec neuvědomujeme, působíme na funkci střeva, dochází ke vzniku křečí a vysušení jeho sliznice. Vzhledem k tomu, že obsah střeva se potom neposouvá dále, nemohou se rapidně přibývající toxiny, které vznikají v procesu trávení vylučovat. Z těchto důvodů je nezbytné při střevních těžkostech léčit nejen látkovou výměnu, ale také i psychiku jedince.
Stejně tak, jako pracuje zdravé tlusté střevo, měli bychom se i my stavět k prožitým událostem – všechno co zažijeme na naší cestě životem, má určitý smysl pro náš růst. Vezměme si z toho to užitečné a zbytek prostě vypusťme. Neodpuštění oslabuje naše tlusté střevo, a pokud se stále zabýváme něčím, co už bychom dávno měli nechat být, způsobujeme si zácpu a jiné zdravotní potíže se střevy. Průjem naopak symbolizuje neřešení důležitých věcí v našem životě.
Vsaďte na detox pomocí správného jídelníčku
Základem zdravého osídlení střev jsou kvalitní potraviny včetně fermentovaných a dostatek zeleniny s vlákninou. Prospívá i pobyt v přírodě včetně mikrobiální pestrosti, kterou nám třeba zajistí styk se zvířaty. Omezit je třeba vysoce průmyslově upravované potraviny a nadbytek cukrů, riskantní rezidua agrochemikálií, zbytečná aditiva a farmakoterapii, nadbytečná desinfekční mýdla a drogerii, radí dietoložka PharmDr. Margit Slimáková
Pro detoxikaci se nejčastěji využívá například ořešák americký. Nejdůležitějším úkolem v tomto období je obnovení motorické funkce střev i jejich fyziologické čistoty a dále likvidace patogenní mikroflóry ve střevech. V tom pomohou výplachy, klystýry a léčebné dietní stravování a detoxikace.
Zkuste zařadit do svého jídelníčku následující tři položky, které pomohou zdraví vašich střev
1. Ovesné vločky
Vločky mají velký podíl vlákniny, která naváže toxiny ve střevech a zbaví je nečistoty. Ovesné vločky si můžete dopřát k snídani nebo kdykoli, když váš zrovna tlačí čas. Máte je hotové během chvilky a můžete si do nich přidat třeba kousky čerstvého ovoce. Mají univerzální použití, skvěle se hodí i do polévek, moučníků nebo slaného pečiva.
2. Bílý jogurt
Bílý jogurt obsahuje probiotické bakterie - bifidobakterie a laktobacily, které jsou součástí střevní mikroflóry. Jogurtem je tedy podpoříte. Čím je jogurt tučnější, tím je lahodnější, krémovější a méně kyselý. Kdybyste si chtěli bílý jogurt vylepšit, přidejte do něj třeba lněná semínka, chia semínka nebo sušené ovoce.
3. Kombucha
Probiotické bakterie se nacházejí také v kvašených pochoutkách, například v kvašeném zelí, kimči nebo kvašené zelenině. Pokud hledáte méně tradiční doplněk do vašeho jídelníčku, co třeba kvašený čaj kombucha? Ozdravný nápoj, který pochází z Asie, pomáhá při zažívacích potížích i při bolestech hlavy
Zdroj: Studie, Apetit online, Centrum medicíny, Margit, CPZP