Miso pasta


Miso je fermentovaná pasta z obilovin (rýže, ječmen), luštěnin (sója, cizrna, hrách, fazole) a soli. Existuje mnoho obměn, které se liší v použitých surovinách a intenzitě chuti, avšak její podstata tkví v její jednoduchosti – nepatří do ní nic než právě obilí, luštěniny, sůl a práce mikrobů. Miso pasta totiž může fermentovat od několika týdnů až po několik let. Z misa můžete dělat zálivky do salátu, přimíchat jej do vývaru, dochutit s ním zeleninová jídla i masa. Sladké světlé varianty se hodí i do dezertů – zmrzlin, palačinek nebo cukrářských výrobků. Pokus s misem začínáte, sáhněte po rýžovém misu. Je chuťově velmi jemné.

Rychlou miso polévku vykouzlíte, když… ve 250 ml vývaru krátce povaříte sezónní zeleninu, aby lehce změkla, ale byla stále křupavá. Pro vydatnější verzi přidejte houby, tofu nebo třeba kousky lososa. Odstavte z ohně a vmíchejte lžíci miso pasty. Miso nevařte, ztratilo by své cenné živiny.


Sójová omáčka


Ve složení kvalitní sójové omáčky hledejte jen sójové boby, sůl, vodu a pšenici – jen tyto suroviny obsahuje opravdová shoyu. Pokud hledáte bezlepkovou variantu, vyzkoušejte tamari, která je v podstatě vedlejším a velmi ceněným produktem při výrobě miso pasty. Sójovou omáčku přidávejte do marinád na maso, číny, smažených asijských rýžových nudlí, hodí se k dochucení omáček nebo servírujte k sushi. Můžete ji použít místo běžné soli. Chuť umami dodá jídlu nový rozměr. Skvělá je i jako ochucovadlo na pečenou zeleninu – přidejte lžíci k oleji, zakapejte a dejte zapéct. Zvýrazní chuť jakéhokoliv jídla.

Připravte ze sójovky rychlý dresink na salát: Smíchejte olej a sójovou omáčku v poměru 1 : 1. Přidejte kyselost v podobě citronové šťávy nebo rýžového octa a podle chuti doplňte strouhaným čerstvým zázvorem nebo česnekem. Nešetřete ale na kvalitě sójové omáčky, na které vše stojí a padá.


Shiokoji


Pokud rádi vaříte maso a ryby, shiokoji udělá zázraky. Jde o marinádu z fermentované (plísní koji nasladované) rýže, soli a vody, která jídlu dodá sladko-slaný a lahodný umami nádech a změkčí jej, ať už budete marinovat pár hodin nebo celou noc. Celý svět, včetně samotného Japonska, nyní objevuje toto jednoduché ochucovadlo a jeho neuvěřitelně širokou paletu použití. Rozumí si s jakýmkoliv masem – zkuste třeb shijokoji vepřový nebo kuřecí řízek. Garantujeme, že do druhého dne nezbyde.


Mirin


Sladké rýžové víno, které se na rozdíl od saké používá zásadně jen jako součást jídla. Používá se tam, kde je třeba nahradit sójovou omáčku a cukr, třeba do marinád na maso, také při rychlém smažení kuřecího, krůtího či rybího masa. Pro nemilovníky ryb je mirin skvělým kořením, neboť maskuje pach ryb a mořských plodů. Hojně se používá například k dochucení teriyaki omáčky.


Tempeh


Marinovaný, smažený nebo bílý natural. Tempeh si získal hlavně talíře vegetariánů jako vhodná náhrada masa – má totiž vysoký obsah bílkovin a vitamínu B12. Má jemnou ořechovo-houbovou chuť. Nejčastěji se můžete setkat se sójovým tempehem, ale ve skutečnosti existuje více než 30 variant: z fazolí, slunečnice, hrachu, burských oříšků, rýže, pšenice a dalších. Podávat ho můžete smažený třeba na sójové omáčce s bramborem, rýží nebo pěkně „staročesky“ na chlebu s hořčicí. Nezapomeňte na zeleninu!


Natto


Sójový sýr – natto. Jedná se o pochutinu z Japonska, kterou mají místní velmi rádi. Spousta Japonců jí natto k snídani, ale je používán i jako dochucovadlo jiných pokrmů, podává se s rýží, nudlemi anebo jako doplněk hlavního jídla. Oblíbí si ho jen někteří, vzhledem k jeho slizkému vzhledu a nepříjemnému aromatu. Dá se říct, že se jedná o takový sójový syreček. Rozšířený je hlavně mezi vegetariány a makrobiotiky, a to díky svému obsahu bílkovin a vitamínů skupiny B. Kromě toho obsahuje hodně železa, vápníku a vitamin K2, který se v potravinách běžně nevyskytuje, ale je nezbytný pro správné využití vápníku v kostech a odstraňování vápníku z cév. Většině z nás vitamín K2 chybí. Natto má schopnost čistit krev, takže při jeho pravidelné konzumaci získáte kromě silnější imunity také mladistvý vzhled kůže. Doporučujeme se s ním skamarádit. U nás ho seženete v některých prodejnách zdravé výživy, a to ve formě čerstvé nebo mražené.

Zdroj: magazín Kondice