Chroupat se samozřejmě dají jenom tak, ale v jídelníčku mohou zabodovat i jinak. Přes noc namočeným kešu to sluší v pudingu z chia semínek nebo z tapioky. Případně je nechte suché, opražte a hoďte do slané kaše nebo na salát či pečenou zeleninu. Snadno z nich vyrobíte i ‚zobání‘ s nádechem exotiky – opražte je s kořením na thajské karí. Z kešu se ovšem dá dělat i máslo (skvělé na palačinky nebo toasty a ranní kaše), veganský ‚sýr‘, nebo dorty (korpus i krém). Většinou se pak mixují s ingrediencemi, jako je sušený kokos, vanilka, skořice, ovoce..., a s dávkou tekutiny – podle konzistence, kterou chcete mít. Oblíbené je třeba kokosové mléko. Pokud volíte krém nebo ‚sýr‘, dejte kešu předem namočit. Myslete na to, že z tekutiny převezmou i část chuti. Na výrobu kešu dobrot potřebujete hlavně dobrý mixér, jinak konzistence nebude dostatečně jemná.

Zdroj: Youtube

Kešu sýr

Ořechy přes noc namočte do vody. Pak ji slijte. Na 100 gramů kešu použijte asi 15 gramů lahůdkového droždí, stroužek česneku, šťávu z půlky citronu, šalotku, špetku soli, pepře a červené papriky. Vše důkladně rozmixujte. Sýr se dá kombinovat i s bylinkami (kopr, bazalka, pažitka, kerblík, petržel…) či jinými ořechy. Některé suroviny (nakrájené), jako je třeba šalotka, můžete přihodit až do hotového sýra. Ze základní směsi také lze udělat kuličky a ty servírovat zvlášť, na párátku, každou obalenou v jiné surovině – sezamu, pažitce…

Zdroje:

  • Kondice 4/2022
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6408729/
  • https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/cashew-nut