Staří Římané máčeli oves do vína, které pak pili vojáci před bojem na posilnění mužnosti. Germánští bojovníci nazývali oves pokrmem bohů a také jej vařili před tažením od boje. Prostou ovesnou kaši jídávali chudší sedláci až do 18. století.

V moderní, pečivu zaslíbené době jeho sláva poněkud upadla – neobsahuje lepek, a tak se nehodí na pečení chleba ani housek. S vlnou zdravé výživy se vrátil oves zpět na scénu v podobě ovesných vloček a výrobků z nich.

POKRM BOHŮ PLNÝ ŽIVIN

Oves obsahuje více bílkovin a 2–4× více tuků než ostatní obiloviny. Nebojte se ale – jde o prospěšný tuk s nenasycenými mastnými kyselinami, který tělo pro zdraví potřebuje. Je bohatý na minerály, obsahuje vysoké množství železa, hořčíku, fosforu a oproti ostatním obilovinám i zinku. Dále vitaminy řady B a E a rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Ovesné vločky k snídani či na svačinu ocení hlavně děti a dospívající, sportovci, těhotné a kojící maminky, ale i všichni ti, kdo milují plnohodnotnou stravu, po které nekolísá hladina cukru v krvi, a tedy není po ní brzy hlad.

Jako pravidelná součást jídelníčku působí ovesné vločky v prevenci rakoviny tlustého střeva. Dokážou předcházet zácpě a díky obsahu slizu působí hojivě na sliznice střev a žaludku. Stabilizují krevní cukr, pomáhají snižovat cholesterol i vysoký krevní tlak.

BEZ LEPKU

Přestože ovesné zrno neobsahuje lepek, často se zpracovává v provozech společně s pšenicí, kde se na něj lepek snadno ‚nalepí‘. Proto většina ovesných produktů bývá označena za lepkové. Protože v Česku začal fungovat bezlepkový mlýn, seženete v obchodech i ovesné vločky, u nichž je bezlepkovost garantována. Studujte pečlivě obaly!

Granola

Skvělá s řeckým jogurtem! Smíchejte 300 g ovesných vloček, 150 g ořechů (kešu, lískové), 50 g plátkových mandlí, 50 g slunečnicových semínek a 30 g kokosových plátků, přidejte 2 lžíce rýžového sirupu a 2 žíce kokosového oleje. Rozprostřete na plech s pečicím papírem a pečte 30 minut v troubě na 160 tupňů. Občas promíchejte, ať se nepřipálí.

Fermentované vločky svěží chuť

Jemně kvašené vločky jsou lépe stravitelné, obsahují laktobacily, které posilují střeva a imunitní systém.

Smíchejte 100 g vloček, 4 žíce rozinek, 1 lžíci slunečnicových a 1 lžičku lněných semínek. Zalijte 250 ml vody a nechte přes nos

zakryté fermentovat. Druhý den promíchejte a servírujte s čerstvým sezonním ovocem.

Müsli tyčinky

Promíchejte 175 g sušeného ovoce, 175 g oříšků (na suché pánvi předem opražených) a semínek, 175 g ovesných vloček (předem opražených na suché pánvi do světle zlaté barvy), 30 g hladké mouky nebo rozmixovaných ovesných vloček, malou špetku soli a 100 g medu. Hmotu upěchujte do pekáčku vystlaného pečicím papírem. Pečte 20–25 min. na 180 °C.

OVES JAK HO NEZNÁTE…

Ovesná koupel

Při vnějším použití vločky hydratují pleť, normalizují hladinu pH a sloučeniny v něm obsažené bojují proti zánětům (využívají i atopici). Šálek rozemletých vloček přesypte do plátěného pytlíčku a přidejte do vodní lázně.

Evropská rýže

Celé zrno ovsa seženete pod názvem oves bezpluchý a přezdívá se mu evropská rýže. Po uvaření (cca 30–60 min.) je křupavé a skvěle se hodí do studených salátů, polévek nebo zeleninových jídel z jedné pánve typu rizoto. Pokud oves rozvaříte, můžete ho použít na přípravu kaše, jako základ pomazánky či pro placky.

Ovesný čaj

Odvar z ovesné natě můžete pít jako čaj. Posiluje nervy, chrání srdce a vyživuje kosti.

Hrníček ovesného nálevu obsahuje více než 300 miligramů vápníku a velké množství dalších minerálů. Je známý díky schopnosti zvyšovat libido a zlepšovat náladu. Steroidní saponiny v něm obsažené vyživují slinivku a játra, zlepšují zažívání a stabilizují náladu.

Zdroj:
Časopis Kondice 08/2018