Premium obsah

Vápník: Jde to i bez mléka. Některé byliny ho mají mnohem víc

Vápník: Jde to i bez mléka. Některé byliny ho mají mnohem víc
Všichni víme, že potřebujeme vápník pro pevné kosti a zdravé zuby. Ale co když nejste zrovna milovníci mléka nebo mléčných výrobků? Sáhněte po bylinkách, budete překvapeni.

Mléko je dobře známým zdrojem vápníku, ale existuje mnoho bylin, které obsahují více vápníku než mléko. Je obecně známo, že vápník hraje důležitou roli při růstu silných kostí a zdravých zubů a je rovněž nezbytný pro zdravé fungování nervové soustavy. Optimální množství vápníku v krvi pomáhá předcházet nervozitě, podrážděnosti, svalovým křečím, hyperaktivitě a nespavosti. Naštěstí se vápník hojně vyskytuje v naší stravě a můžeme ho najít i v bylinkách.

Bazalka a další byliny nahradí mléko

Věděli jste, že například bazalka, kterou má v kuchyni asi každý obsahuje vysoké množství vápníku? Jedna lžíce sušené bazalky obsahuje přibližně 13 mg vápníku, což je přibližně stejné množství, jako je obsaženo v jedné lžičce mléka. Nicméně, pokud se bazalka používá jako čerstvá bylina, množství vápníku se může lišit.

Server Novinky uvádí další rostlinu, která je zdrojem vápníku. A je to mák. Semena máku setého jsou jedním z nejvýznačnějších rostlinných zdrojů vápníku. Tělo z nich kromě toho využije i nenasycené mastné kyseliny a hořčík, který podporuje vstřebávání vápníku do těla. Nedostatek hořčíku v organismu zvyšuje riziko zlomenin a křehnutí kostí. Mák má také výrazné zklidňující účinky a působí na klidný spánek, který je pro správné fungování organismu nezbytný. Doporučuje se proto i jako doplněk stravy.

Podle iReceptáře můžete také sáhnout po tymiánu nebo petrželi. Přestože tymián zdobí drobné lístky, má v nich ukrytou sílu léčivé rostliny. Tymián je bohatý na spoustu prospěšných látek. Zejména na vápník a vlákninu. Najdete v něm i další minerály jako draslík, hořčík, sodík či kyselinu listovou. Naši předkové ho využívali jako přírodní lék při kašli, bolestech v krku či trávicích obtížích.
Jak ho můžete využít v kuchyni? Neprohloupíte, když ho použijete jako koření k pečeným bramborám, na pizzu, do houbových směsí nebo nádivek.

Když narazíte v obchodě se zeleninou na petržel s natí, určitě ji kupte. Bude se vám hodit na vaření i jako vitamínová bomba pro jarní dny. Petržel – jak nať, tak i kořen – obsahuje velké množství vápníku, který posílí vaše kosti a zuby. Zároveň je zdrojem vitaminu A, B a C, takže trochu zapracuje i na vaší imunitě. Jak ji můžete využít v kuchyni? Můžete ji přidat téměř do každé polévky. Od slepičího vývaru, smetanových krémů, boršče až po bramboračku či kulajdu.

Zdroj: iRecepatář, Novinky, Studie, Bylinky pro všechny

Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.