Nejlepší tipy pro dobrý spánek
Pro občasné nespavce

Vypadá to, že zásady zdravého spánku nemůže dodržovat nikdo z nás. Žádná káva a čaj po čtvrté hodině odpoledne? Bez toho se přece nemůžeme soustředit! A nechodit s počítačem do postele? Vždyť se z něj tak dobře odpovídá na maily… Ovšem když zjistíte, že jste počítač nevypnuli do rána, protože spánek prostě nepřišel, je načase začít o pravidlech dobrého spaní alespoň přemýšlet. Co ještě může pomoci?

Starosti mimo ložnici

Těsně před usnutím si živě představujte, jak všechny své trable, starosti a povinnosti jednu po druhé ukládáte do velikánského batohu. Pomalu, ale pořádně jej pak zavřete a umístěte do skříně nebo tmavého kouta. Podle francouzského hypnoterapeuta Jeana-Marca Benhaïema to funguje.
Ostatně psychiatr a psychoterapeut Ján Praško, který se specializuje právě na stres a poruchy spánku, doporučuje podobný postup – starosti a úkoly na další den si sepište na papír, ale ten si do ložnice rozhodně neberte. Dejte si příkaz, že negativními věcmi se budete zabývat jen do určité hodiny a hlavně vždycky mimo postel.

Dejte se na bylinky

Osvědčené jsou čaje z třezalky (berete-li antidepresiva, raději se poraďte, zda je můžete s třezalkou kombinovat), meduňky nebo kozlíku lékařského. Nezapomínejte však, že bylinky nejsou bonbóny a čaje z nich nemůžete pít v neomezeném množství a delší dobu.
Jste-li citliví na vůně, zabijete dvě mouchy naráz, jestliže někoho blízkého požádáte o masáž pomocí vonného oleje z levandule nebo meduňky. Masáž sama o sobě hodně uklidní a ve spojení s vůní by u lehčích forem nespavosti mohla zabrat. Není-li nikdo po ruce, napusťte si voňavou koupel.

Pro chronické nespavce


Navštivte ihned odborníka

Učiňte tak i tehdy, když vaše potíže se spánkem trvají ‚teprve‘ měsíc. Nejspíš odejdete s receptem na léky na spaní a doporučením, abyste začali navštěvovat psychoterapeuta. Stres totiž nezvládáte, a pokud se to aspoň částečně nenaučíte, můžete si ublížit. Léky na spaní berte jen jako berličku, kterou můžete bezstarostně používat maximálně měsíc v kuse, pak už hrozí závislost. Díky psychoterapii ale budete brzy schopni své problémy pojmenovat a naučíte se i lépe hospodařit s emocemi. To znamená, že budete zase dobře spát.

Ještě dnes vyzkoušejte progresivní relaxaci

Každý den před spaním provádějte tuto techniku. Zabere vám asi 15 až 20 minut a měla by vás dokonale zrelaxovat. Postupně zatínejte a uvolňujte jednotlivé svaly. Zatínání by mělo trvat 3 až 5 vteřin, uvolnění 5 až 7 vteřin. Nejprve zatínejte dlaně (napřed pravou, pak levou), poté předloktí a celé paže, pak čelo, oči, rty, ramena, břicho, hýždě. Vždycky se soustřeďte jen na tu část těla, se kterou pracujete.