Objevte tajemství nejlepších potravin na hubnutí. Jsou plné živin

Pokud se snažíte zhubnout, můžete být v pokušení omezit kalorie, ale příliš malá konzumace může ohrozit vaše zdraví. Výzkumy totiž ukazují, že strava s méně než 1 000 kaloriemi denně obvykle nedokáže zajistit vyváženou výživu, kterou vaše tělo potřebuje, a může vést k nedostatku vitaminů a minerálů spojenému se závažnými zdravotními problémy.
Navíc konzumace mnohem menšího množství kalorií, než potřebujete, způsobuje, že vaše tělo rozkládá vlastní svalové a orgánové tkáně jako palivo. A čím méně svalové hmoty máte, tím pomalejší je váš metabolismus, což není pro hubnutí ideální.
Nejlepší potraviny na hubnutí
Níže je seznam nejúčinnějších a nejvýživnějších zdravých potravin. Jejich zařazením do každodenního jídelníčku budete moci zhubnout.
1. Vejce
Dlouhou dobu nám bylo říkáno, že vejce mohou ohrozit hladinu cholesterolu a že bychom je měli konzumovat s mírou. Dnes moderní výzkumy zjistily, že vejce obsahují zdravé tuky a doporučují se těm, kteří chtějí zhubnout.
Velkou výhodou, kterou vejce nabízejí, je, že zaručují dlouhodobý pocit sytosti, aniž by obsahovala příliš mnoho kalorií. Při plánování nejlepšího dietního plánu je určitě přidejte na seznam. Lze je připravit na celou řadu způsobů.
2. Tučné ryby
Pokud se snažíte zhubnout, mohou vám docela pomoci tučné ryby. Jako vynikající zdroj zdravých tuků dokáží uspokojit vaši chuť k jídlu a zabránit přejídání. Neobsahují příliš mnoho kalorií, takže je můžete konzumovat bez obav z přibírání na váze. Jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, vitamíny D a B12. Omega-3 kyseliny podporují zdraví mozku a srdce, zatímco bílkoviny udržují svalovou hmotu.
Jednou z nejdoporučovanějších voleb je losos, ale konzumovat můžete také tuňáka, makrelu, sledě nebo sardinky. Všechny tyto možnosti jsou bohaté na živiny, včetně jódu, který je nezbytný pro zdravé fungování štítné žlázy (poruchy funkce štítné žlázy jsou téměř vždy spojeny s přibýváním na váze).
3. Listová zelenina
Pokud jde o zdravé potraviny pro hubnutí, listová zelenina stojí na prvním místě seznamu[4]. Je to proto, že mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, díky čemuž se člověk cítí déle sytý.
Listová zelenina jako špenát nebo salát jsou skvělým zdrojem vitamínu K, A, C a minerálů jako hořčík a vápník. Jsou nízkokalorické, bohaté na vlákninu a pomáhají udržovat pocit sytosti.
4. Libové maso
To, že se snažíte zhubnout, neznamená, že byste se měli úplně vzdát masa. Libové maso je vynikajícím zdrojem zdravých bílkovin a že nemusí nutně zvyšovat riziko srdečních onemocnění nebo cukrovky, zejména pokud ho kupujete z místních farem, kde jsou zvířata chována humánně a krmená trávou. Libové maso má vysoký obsah gramů bílkovin, které přispívají k procesu spalování tuků. Za zmínku stojí také to, že konzumace masa snižuje riziko nočních chutí.
5. Brambory
Pečené brambory mohou pomoci těm, kteří mají zájem o rychlé hubnutí. Obsahují velké množství draslíku, který zabraňuje nadýmání a zadržování vody (v souvislosti se sodíkem). Při vaření brambor tímto způsobem získáváte také hodně vlákniny, což znamená, že se budete cítit déle sytí. Vždy mějte na paměti, že brambory jsou sice bohaté na živiny, ale jejich kalorický příjem se při různém způsobu vaření mění. Nejhorší jsou hranolky, které jsou bohaté na kalorie a mají vysoký obsah nezdravých tuků (zvýšené riziko přibývání na váze a srdečních onemocnění).
6. Semínka a ořechy
Nikoho by nenapadlo, že semínka stojí za to zařadit do dietního plánu. Rozhodně však patří na seznam zdravých potravin na hubnutí. Jsou bohatá na zdravé tuky a minerální látky včetně zinku.
Ořechy a semínka, jako jsou vlašské ořechy, mandle, lněná semínka a chia semínka, jsou dále bohaté na zdravé tuky, bílkoviny, vlákninu, vitamíny E a minerály jako hořčík. Jsou výborným zdrojem energie a pomáhají udržovat pocit sytosti.
7. Fermentované potraviny
Kvašené potraviny jsou součástí různých kultur; například Korejci jedí kimči a další kvašené potraviny jako součást své každodenní stravy. Pokud se snažíte vrátit ke zdravé postavě, mohly by vám takové potraviny velmi prospět. Nemluvě o tom, že mají ty nejúžasnější chutě, které mohou nabídnout. Můžete konzumovat jogurt, kefír, tempeh, miso nebo kysané zelí, protože každá z těchto fermentovaných potravin je bohatá na probiotika. Ty regulují střevní flóru, která následně působí na to, abyste byli zdraví a štíhlí. Když je vaše střevní flóra zdravá, váš metabolismus je aktivní a nadýmání není problém.
Vsaďte na bílkoviny a vlákninu
Závěrem je dobré mít na paměti, že kontrola hmotnosti je především hormonální reakcí na určité potraviny, Hormony vysílají do mozku signály, které ovlivňují naše chutě, hlad a tělesnou hmotnost.
Bílkoviny vás rychle zasytí a udrží vás dlouho syté, čímž snižuje pocit hladu. Bílkoviny také spotřebují více energie na trávení a zvyšují svalovou hmotu, což obojí přispívá ke zrychlení metabolismu.
Vláknina zpomaluje trávení a zajišťuje postupný nárůst hladiny glukózy v krvi, což vyvolává pomalejší uvolňování hormonu inzulínu, který způsobuje ukládání tuků. Prebiotická rozpustná vláknina také vyživuje prospěšné bakterie žijící v tlustém střevě, což zlepšuje zdraví střev.
Ultrazpracované potraviny mají nízký obsah živin a vlákniny, takže se rychle tráví. V důsledku toho jejich konzumace (vzpomeňte si na bramborové lupínky, sladké tyčinky a toastové pečivo) způsobuje rychlý vzestup hladiny glukózy v krvi, což vyvolává výrazné uvolňování inzulínu. Protože inzulín musí rychle odstranit glukózu z krevního oběhu, většina těchto kalorií je poslána do tukových buněk.