Zdálo by se, že jódu máme ve stravě dost. Bohužel, i když se otázka plošného deficitu jódu řeší již celé dekády, ztrácíme status země, která ho má dostatek a stěží dosahujeme spodní hranice jeho doporučeného příjmu. I když aktivně dochází k jodizaci soli nebo jinému způsobu zakomponování jódu do potravin, přesto nebyl problém vymazán. Naše přijímaná strava je stále nevyvážená a jód je složka, která jí chybí.
Nedostatek jógu má závažné důsledky
Jód je stopový prvek, který je nezbytný pro správný vývoj organismu. Je součástí hormonů vylučovaných štítnou žlázou, které ovlivňují především vývoj pohybové soustavy a mozku v raných fázích vývoje. A jód hraje právě stěžejní, nenahraditelnou roli při tvorbě hormonů štítné žlázy. Nedostatek jódu vede k únavě, poruchám soustředění, zpomaleným reflexům či pocitu chladu v končetinách.
Deficit jódu je rovněž možnou příčinou častějšího výskytu nádorového bujení prsu, problémů s otěhotněním nebo dokonce příčinou neplodnosti. Nedostatek jódu v těhotenství, při kojení a v raném věku dítěte negativně ovlivňuje jeho správný duševní a tělesný vývoj s následnými potížemi při učení, hrozí i snížení inteligence.
Jak doplnit jód?
Jód lze dodávat tělu prostřednictvím potravin, které jej obsahují. Mezi zdroje jódu patří např. ryby, mořské plody a řasy, sůl, mléko, zelenina a ovoce, minerální vody, čokoláda nebo vejce.
Mezi nejbohatší zdroje jódu se řadí:
- mořské ryby, plody a řasy
- mléko a mléčné výrobky
- sůl obohacená jódem a potraviny s touto solí
- některé minerální vody
- kojenecké mléčné výživy
- česnek, cibule, bazalka, višně, maliny, citron, rybíz a rajčata
Možná nepatříte mezi milovníky ryb, také jejich dostupnost včetně cen není v našich končinách úplně ideální. Tak v tomto případě máme dobrou zprávu, protože existují dokonce bohatší zdroje jódu. Sáhněte po minerálce, stačí jen jedna sklenička denně.
Česká republika má přírodní zdroj jódu, který ve vysoké míře obsahuje minerální voda Vincentka. Tolik jódu v sobě nemají ani mořské ryby, a proto stačí pouze doušek denně, který snadno denní dávku splní, radí Ing. Lucie Dohnalová radioporadně pro Český rozhlas.
Zdroj: Český rozhlas, Vitalia, Studie, NZIP