Jde o vytrvalou, až metr a půl vysokou bylinu s velmi mohutným a hluboko uloženým kořenem.

Tato rostlina kvete v květnu a v červnu, ale kořeny křenu se sklízejí na podzim, kdy vrcholí křenová sezona. Chcete-li tedy pořídit křen co nejčerstvější, je právě teď ten správný čas.

Na rýmu i střeva

Křen selský, jak zní správně celé jeho jméno, léčí záněty například močových či dýchacích cest, umí ale také ulevit od zažívacích potíží. Ne nadarmo se mu přezdívá český ženšen. Doporučuje se při rekonvalescenci po těžkých nemocích a také po operacích, neboť má antiseptické a antibiotické účinky. Pozitivně působí na látkovou výměnu, a jelikož upravuje střevní mikroflóru, hodí se ho užívat i jako přírodní probiotikum.

Křen ovšem uleví i při obyčejném podzimním nachlazení. Stačí zkombinovat jednu lžíci nastrouhaného křenu s jednou až dvěma lžícemi medu. Nemáte-li citlivé zažívání, naordinujte si tuhle směs ve chvíli, kdy vás bolí v krku. Trápí vás rýma a dutiny? Zamíchejte lžičku čerstvě nastrouhaného křenu do tří litrů vody a inhalujte.

Připravte si křenová omáčka

Ingredience:

■ 100 g másla

■ 2 cibule

■ 1 pastiňák

■ 450 ml zeleninového vývaru ■ zhruba 5 cm kořene nastrouhaného křenu (anebo 5 polévkových lžic vejmrdy)

■ jablečný ocet, sůl

■ 35 g rýžové mouky

Cibulku nakrájejte nadrobno a dozlatova osmahněte na rozpáleném másle. Přidejte na kostičky nakrájený pastiňák, společně nechte zhruba tři minuty opéct a přilijte horký vývar. Přiklopte a vařte, dokud není pastiňák měkký. Na závěr přidejte křen, nechte krátce projít varem. Poté rozmixujte dohladka. Pokud se vám zdá omáčka příliš řídká, rozmíchejte si ve studené vodě rýžovou mouku a zahustěte ji. Opět nechte projít varem a ochuťte solí a jablečným octem dle chuti. Podávejte s masem, knedlíky anebo těstovinami.