Nakládané nebo kysané zelí je věc, která na podzim a v zimě zahřívala už naše prababičky a pradědečky. Tato starodávná lahůdka je vyrobena fermentací čerstvého zelí. Proces nejen mění chuť a texturu zelí, ale také zvyšuje nutriční hodnotu a činí z něj tedy slavnou superpotravinu. Zde je několik důvodů, proč je nakládané zelí považováno za zdravé:
- Fermentace zelí vytváří bohatý zdroj probiotik, které jsou zásadní pro zdraví našich střev a podporují metabolismus. Probiotika posilují imunitní systém a mohou pomoci při řešení některých střevních potíží, jako je syndrom dráždivého tračníku nebo Crohnova choroba.
- Nakládané zelí je bohaté na vitamíny C a K, železo, kalcium a další důležité minerály. Vitamín C je silný antioxidant, který chrání tělo před volnými radikály, zatímco vitamín K je zásadní pro zdraví kostí a správnou koagulaci krve.
- Je to nízkokalorická potravina s vysokým obsahem vlákniny, která může pomoci s redukcí a kontrolou váhy a podporou pocitu sytosti. Vláknina také podporuje zdravé trávení a normální stolici.
- Některé studie naznačují, že nakládané zelí může obsahovat antikarcinogenní látky, které mohou pomoci chránit tělo před některými typy rakoviny.
- Zelí je také známé svými detoxikačními vlastnostmi. Pomáhá čistit játra a odstraňovat toxiny z těla.
- Díky vysokému obsahu vlákniny a určitých antioxidantů může nakládané zelí podporovat zdraví srdce tím, že snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak.
Jak na kysané zelí?
Ideální je, pokud kysané zelí připravíte z kvalitního lokálního čerstvého zelí. Pro dokonalé zelí navštivte okolní farmu nebo farmářský trh. Výroba kysaného zelí je nenáročná a vyžaduje minimum ingrediencí i vybavení.
Zelí nakrájejte na tenké proužky. Ve velké míse smíchejte zelí se solí podle chuti, obvykle to je 1-3 lžíce. Mačkejte a tlačte na zelí, dokud nezačne uvolňovat šťávu. Tento proces může trvat 10 až 15 minut. Zelí spolu se šťávou přesuňte do nádoby. Přesvědčte se, že je zelí kompletně ponořeno ve vlastní šťávě a nádoba je pevně zakryta. Nádobu umístěte na temné, chladné místo a nechte fermentovat 3 až 4 týdny. Můžete ochutnat zelí po týdnu, a pokud chcete silnější chuť, nechte fermentovat déle. Jakmile dosáhne zelí požadované chuti, přesuňte nádobu do lednice, kde se může skladovat až několik měsíců.
Co je slavné Kimchi?
Kimchi je tradiční korejská fermentovaná zelenina, převážně zelí a ředkvičky, která je ochucena pikantním a aromatickým kořením jako je česnek, zázvor a červená paprika. Je to výživná a zdravá potravina plná probiotik, vitamínů a minerálů. Příprava kimchi je podobná výrobě kysaného zelí, ale s přidáním dalších ingrediencí a koření. Představivosti se meze nekladou a můžete si třeba vytvořit vlastní recept na fermentovanou zeleninu, který dovedete do dokonalosti. Vyhrajte si s kořením i s chutěmi.
Dokonalá zelňačka
Zelňačka je tradiční česká polévka z kysaného zelí, která je výborná na zahřátí v chladných dnech. Těch teď bude přibývat, zvažte tedy, že nasytíte rodinu tou nejlepší a nejzdravější zelňačkou. Příprava není nijak složitá.
Ingredience:
- 500 g kysaného zelí
- 200 g uzeného masa nebo klobásy
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička kmínu
- Sůl a pepř podle chuti
- 1,5 l vývaru
Postup:
Na oleji osmahněte nasekanou cibuli, dokud nezesklovatí. Přidejte uzené maso nebo klobásu a smažte dalších pár minut. Přidejte kysané zelí, papriku, kmín, sůl, pepř a vodu nebo vývar. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 30 minut, dokud zelí krásně nezměkne. Podávejte horké s kouskem dobrého pečiva.
Zdroje:
https://www.ars.usda.gov/oc/utm/the-health-benefits-of-fermented-vegetables/
https://journalofethnicfoods.biomedcentral.com/articles/10.1186/s42779-023-00173-8
https://revolutionfermentation.com/en/blogs/fermented-vegetables/fermented-vegetables-benefits/