I když budeme psát o proseccu, můžete klidně použít jakékoli jiné víno s bublinkami. A pustit se do experimentů ve sladkých i slaných verzích. Sorbet je základní recept, v němž využijete zbytky bublinek. K jeho výrobě budete potřebovat ovoce – broskve, meloun, jahody… Svařte vodu s cukrem a připravte sirup. Nechte ho vychladnout a pak promíchejte v mixéru spolu s citronovou šťávou, ovocem a vaječným bílkem (pro vegany s nálevem z cizrny) a trochou prosecca. Dejte do mrazáku na 2–4 hodiny. Naškrabejte vidličkou a promíchejte s vychlazeným proseccem.

Zdroj: Youtube

Prosecco se ovšem uplatní i v ovocné bowli, žloutkovém krému nebo holandské omáčce. Sluší mu to v dortových krémech, jen ho musíte dávkovat umně, aby vám nezřídly. A podlít s ním můžete také maso. Bílé perlivé víno víc ladí s bílým masem, třeba krůtím nebo kuřecím. Spolu s cibulí, tymiánem, solí a pepřem v pekáči vytvoří příjemnou šťávu – stačí pokrmu dopřát trochu času v troubě. Experimentátoři můžou zkusit zeleninu uvařenou na kaši vyšlehat místo mléka s proseccem. Výsledná chuť je hodně zajímavá, ale pozor, s množstvím prosecca to nepřežeňte!

Velkou parádu prosecco udělá ve společnosti darů moře – zkuste ho s treskou, krevetami, škeblemi či chobotnicí… Dary moře lehce opečte na pánvi (chobotnici předtím uvařte doměkka) a štědře zastříkněte proseccem, které po odvaření alkoholu udělá líbivou šťávu. Přidejte středomořské bylinky, trochu česneku, pepř a mořskou sůl a pár minut prohřejte. Náročnější strávníci a kuchaři přihrají do hrnce i řapíkatý celer, papriky, šalotky a mohou se těšit na ovace.

Nebo můžete nechat vánoční rybu před další úpravou rozmařile namarinovat v bublinkách. Tuhle koupel jí možná budete závidět!

RECEPT

Nafoukané cukroví

Jedno z nejrychlejších vánočních cukroví připravíte i z prosecca – 250 gramů másla zpracujte spolu s 250 gramy hladké mouky a 5 lžícemi prosecca do hladkého těsta, které nechte v lednici odpočinout. Z vyváleného těsta vykrajujte tvary, které v troubě hezky vyskočí – proto se cukroví říká nafoukané nebo také vinné. Peče se na 170 stupňů asi 10 minut. Ještě horké ho pak obalujte v moučkovém cukru.

Zdroje:

Kondice 12/2021

https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2021/jan/05/10-ways-use-leftover-christmas-booze-prosecco-chicken-amaretto-cake

https://letsfoodie.com/what-to-do-with-leftover-prosecco/