Zacvičte si

Možná se vám to může zdát jako nesmysl, když vám někdo v okamžiku, kdy sotva vylezete z postele, řekne, že si máte jít zacvičit, ale ono to opravdu funguje. Jedná se o přímou úměru. Za nedostatkem fyzické aktivity stojí fakt, že vám pomalu, ale jistě ochabují svaly. A ochablé svalstvo je přímo odpovědné za naši únavu. Udělejte si čas na půlhodinku jógy denně, dojděte si zaběhat nebo prostě jen vyběhněte dvakrát schody. Do ničeho se nenuťte, ale popřemýšlejte nad tím, která aktivita vás opravdu uspokojí – může to být tanec, kruhový trénink nebo procházka v lese. Cokoli se počítá.

Dostatečný spánek

O tom, jak je spánek důležitý, bylo sepsáno už nemálo knih, a přesto si čas pro plnohodnotný spánek hledáme tak složitě. Pokud dlouhodobě zanedbáváte sami sebe, snažíte se využít každou chvíli pro to, abyste stihli všechno kolem sebe zařídit a obstarat – práci, děti i úklid, následky se dříve či později dostaví. Představte si, že jakmile usnete, ve vašem těle nastoupí úklidová četa, která má za úkol uklidit veškeré odpadky a nepořádek, který se ve vašem těle a především mysli za celý den nashromáždil. Pokud této úklidové četě nedáte dostatek času na úklid, nepořádek se zde bude hromadit. A víte, jak to na takové skládce vypadá? Rozhodně ne zdravě! Ke zdravému spánku patří také jeho kvalita a to, co mu předchází – snažte se nějakou dobu před ulehnutím nekoukat na televizi nebo do počítače. Dopřejte svému tělu odpočinek od modrého záření.

Správný jídelníček

Ať chceme nebo ne, se stravou je naše únava také úzce spjatá. Nepřejídejte se, ale ani se příliš neomezujte. Omezte zbytečné mlsání, i když kostička čokolády po obědě vám nijak neublíží. Pozor na kávu, po které se můžete cítit nabuzeni, o to horší je potom chvíle, kdy její účinky pominou. Kávu si dopřejte, ale nepřehánějte to s ní. Její nadměrná konzumace vám od únavy nepomůže. Pokud cítíte silnou únavu, můžete svou stravu zaměřit přímo na potraviny, které vám energii pomůžou načerpat. Zaměřte se na potraviny bohaté na železo – hovězí maso, mořské plody, sušené ovoce, ořechy, semínka, pšeničné klíčky a otruby.

Zdravá sebeláska

Vše výše zmíněné je moc důležité. Nezapomínejte ale především sami na sebe. Září se většinou nese v duchu začátku nového školního roku. Začátku velmi náročného kolotoče úkolů do školy, vyzvedávání z kroužků a příprav. Ke všem denním povinnostem přistupujte tak, že jsou důležité, ale rozhodně ne nutné. Mějte se rádi. Pamatujte, že každý má jen tolik povinností, kolik si jich na sebe sám vymyslí. Buďte sami k sobě laskaví a nemějte na sebe přehnané nároky. I když se někdy něco nepovede na sto procent, zapomeňte na výčitky. Vždyť děláte to nejlepší, co můžete.

Vyvážená strava, dostatečný spánek a fyzická aktivita – to je obecně platný návod na to, jak se udržet v dobré fyzické i psychické kondici. Sami si ale vyberte, co vám vyhovuje, abyste se cítili lépe – ať je to studená ranní sprcha, hodina jógy, meditace, nebo opravdu nahlas puštěná hudba. Základem je to, že si něco z toho dopřejete.