DŘÍV NEŽ ZAČNOU PRÁZDNINY, ZKONTROLUJTE SI ZNAMÉNKA

Nejen před sezonou, ale v průběhu celého roku je dobré si kontrolovat znaménka a skvrny na kůži. Mohly by totiž signalizovat rozvoj melanomu – nádoru, který vzniká v pigmentových kožních buňkách a představuje velmi vážné riziko. Při jakémkoli podezření je dobré vyhledat lékaře a nechat si místo zkontrolovat. Podezřelé znaménko lékař odstraní. Zákrok se provádí celoročně, po jeho odstranění je však kůže velmi citlivá.

VYZKOUŠEJTE

Jak poznat podezřelé znaménko? Všímejte si změn, ať už se týkají barvy či velikosti, varující je také svědění či krvácení. Znaménka si zkontrolujte včas, při odstranění v letních měsících komplikuje slunce a horko hojení.

TOUŽÍTE-LI PO PĚKNÉM ODSTÍNU, NASAĎTE BETAKAROTENY

Díky betakarotenům se pokožka lépe zbarví dohněda, ale pozor, jejich používání vás nijak nepřiblíží ‚zdravému opalování‘. Nedokážou totiž zabránit spálení kůže. Pokud se ale spálíte, pomohou tělu vyrovnat se s přílivem volných radikálů, které nadměrné slunění vytvořilo. Pozor, jestli kouříte, zvýšeným dávkám betakarotenu se vyhněte, kuřákům totiž může škodit.

VYZKOUŠEJTE

V čem lze betakaroteny najít? Nemusíte hned sahat po přípravcích z lékárny. Vysoký obsah betakarotenů má také mrkev, meruňka či broskev, ze zeleniny je najdete například ve špenátu, brokolici či hrášku. Myslet na zvýšený příděl byste měli ještě před sezonou, v létě už je pozdě.

KDYKOLI VYRÁŽÍTE VEN, NAMAŽTE SEBE I DĚTI

Obecně se doporučuje nechodit na slunce mezi 11. a 15. hodinou, kdy jsou sluneční paprsky nejsilnější. To samozřejmě nelze vždy dodržet a na řadu tak přichází zvýšená ochrana. Krémy s ochranným faktorem SPF 50 dokážou zadržet 98 procent škodlivých UVB paprsků. I když jsou voděodolné, neznamená to, že se po koupání nemusíte znovu namazat. Je to infomace o tom, že vás ochrání i ve vodě. Mazat byste se měli každé 2 až 3 hodiny.

VYZKOUŠEJTE

I když jdete ven jen na chvíli a jste oblečení nebo je pod mrakem, je dobré myslet na místa, která jsou odkrytá a kde pokožka trpí nejvíce – nárty nohou, pokožka rukou a okolí uší. Právě tato místa často zapomínáme mazat. Myslete také na ochranu rtů, jejich spálení je velmi bolestivé.

JESTLIŽE JSTE SE SPÁLILI, ZCHLAĎTE KŮŽI A SLUNCI SE VYHÝBEJTE

Kůže je zarudlá a bolí každý dotyk. Někdy se dokonce vytvoří i puchýřky. Co dělat? Jako první pomoc se doporučuje místo ochladit studenou vodou, ať už ve formě sprchy, nebo namočeného obkladu. Místo namažte přípravkem s obsahem panthenolu. Dostatečně pijte, ale vyhýbejte se horkým nápojům i potravinám.

VYZKOUŠEJTE

Když musíte i se spálenou pokožkou na slunce, zvolte lehké oblečení, které si na sobě necháte. Každé další vystavení slunci by situaci jen zhoršilo. Pokud se ke spálení přidá také horečka, raději si zajděte k lékaři.