Premium obsah

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst denně kedlubnu? Zázrak

Co se stane s vaším tělem, když budete jíst denně kedlubnu? Zázrak
Kedluben neboli brukev zelnou známe všichni. Zelená nebo také fialková zelenina je jednou z nejstarších košťálovin vůbec. Na našem území se kedlubny na polích pěstují od května do pozdního podzimu. Když se „povedou“, jsou křehké, jemné až máslové chuti. Jíme je rádi syrové nebo je různě tepelně upravujeme. Asi víme proč. Kedlubny jsou totiž nedoceněnou zeleninou. Obsahují například velké množství vitaminu C a také selen, který může být důležitým pomocníkem v prevenci i léčbě nádorových onemocnění. A kromě toho jsou kedlubnou ideální potravinou pro redukční dietu.

Na co je dobrá kedlubna?

U kedlubny jíme zpravidla její nadzemní část – bulvu. Ve 100 g dužiny najdeme až 8 mg karotenu, 0,3 mg vitaminu B a až 52 g vitaminu C (tedy více než v citronech!). Kromě toho obsahují kedlubny významný podíl železa (důležitého pro krvetvorbu a zásobování buněk kyslíkem), hořčíku (pro práci svalů a funkci srdce), draslík (zajišťuje přirozené odvodnění) a již zmíněný selen, který chrání před rakovinotvornými volnými radikály a před arteriosklerózou. Kořeněné aroma kedlubny je dáno především obsahem sloučenin bohatých na sýru a dusík. Málokdo ví, že nabité vitamíny jsou i kedlubnové listy. Obsahují totiž několikanásobně více vitaminu C a až třikrát víc vápníku, než je v samotné bulvě. Popularitu si v poslední době získávají i kedlubnové klíčky. 

Zdroj: Youtube

Kde se vzaly kedlubny?

Kedlubny se k nám dostaly pravděpodobně ze dvou směrů – ze Středomoří a ze Střední Asie. V současné době se nejvíce pěstují ve Střední Evropě, zvláště v Německu, ve Švýcarsku a v České republice. Říká se, že v žádné jiné zemi nemají tak velký sortiment vlastních vynikajících odrůd kedluben jako u nás. Při nákupu věnujte pozornost jejich listům. Dbejte na to, aby byly pevné, pružné a nebyly zavadlé a zažloutlé. Konec hlízy by neměl být dřevnatý (i když to pouhým okem snadno nepoznáte).  

Ideální potravina na hubnutí

Kedlubny jsou skvělou potravinou, pokud jste se rozhodli shodit nějaké to deko tuku. 100 g bulvy obsahuje totiž pouze 50 kalorií. Tím se kedlubna stává skutečně nízkoenergetickou přirozenou potravinou bohatou na rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Zkuste týdenní kúru, která povzbudí váš metabolismus. Během ní zařaďte kedlubny do svého jídelníčku. Můžete si je nastrouhat na salát, podusit jako zeleninovou přílohu (například u nás tolik oblíbené kedlubnové zelí – bez zahušťování), vyzkoušejte pomazánku nebo si z kedluben připravte polévku.   

Jak na kedlubny

Kedlubny zbavte listů, omyjte je, oloupejte, nakrájejte nebo nastrouhejte. Můžete je i plnit. V tom případě je dejte očištěné asi na 15 minut mírně vařit, nechte vychladnout, opatrně vydlabejte a můžete začít plnit. Čím? Jinou zeleninou, masem nebo sýrem. Rané kedlubny jsou nejlepší syrové… jen tak samotné, na chleba s máslem, do salátů nebo do pomazánek. Velké zelené listy využijte ve vývarech, posekanými mladými lístky si posypejte už hotové pokrmy.  

Léčivé účinky kedluben:

  • Spouštějí přeměnu látkovou v buňkách
  • Posilují imunitní systém a působí preventivně proti infekcím
  • Přispívají k duševní svěžesti a schopnosti soustředit se
  • Stimulují zásobování kyslíkem
  • Posilují srdce
  • Odvodňují
  • Pomáhají při snižování váhy

Recept na kedlubnový tvaroh

  • 2 kedlubny
  • 100 g polotučného tvarohu
  • 1 PL citrónové šťávy
  • Bylinková sůl

Postup:

Kedlubny omyjeme, zbavíme dřevnaté části a nastrouháme. Tvaroh ochutíme citrónovou šťávou a bylinkovou solí. Poté vmícháme nastrouhané kedlubny. Podáváme s žitným kvasovým chlebem a čerstvou zeleninou.

Zdroje

Ikona
Ale ne! Používáte zastaralou verzi prohlížeče, kterou náš videoportál Kondice nepodporuje!
Pro sledování cvičebních videí, poslouchání meditací a čtení nejnovějších článků, receptů i speciálů Kondice si prosím aktualizujte svůj prohlížeč.