Křupavá mrkev je bohatým zdrojem vlákniny, což znamená, že podporuje zdravá střeva. Obsahuje také spoustu vitamínu C a karotenoidy, které se v těle přeměňují na vitamín A a posilují zdraví očí, mrkev také jako silný antioxidant bojuje s volnými radikály. Kromě toho karotka ukrývá i velké množství draslíku, sodíku a fosforu – důležitých minerálů. Je prokázáno, že vysoký obsah karotenoidních látek v krvi snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění. Lidské tělo si není schopno samo vytvářet karotenoidní látky a musí je tedy přijímat rostlinnou stravou.
Proč je v zimě nasládlá?
Možná jste si všimli, že kořenová zelenina chutná v zimních měsících více sladce – je to kvůli škrobu. Během vegetačního období mrkev, stejně jako například tuřín nebo pastinák, akumuluje energii ve formě škrobů a při poklesu teploty je přeměňuje na cukry.
Mrkev je ideální podzimní zeleninou, protože má krásně zemitou chuť, a celkem rychle z uvaříte chutné teplé pokrmy jako kaše, pyré nebo krémové polévky. Skvěle chutná i ve sladkém pečivu, možná už jste vyzkoušeli mrkvový dort nebo muffiny. Mrkev sice známe jako typicky českou plodinu, výborně si ale rozumí i s asijskou kuchyní, především ve spojení s koriandrem a kurkumou. Následující tři recepty vás o tom přesvědčí.
Salát z pečené mrkve
Lehce pikantní jídlo s kořeněnou jogurtovou zálivkou se hodí k večeři, pokud chcete zhubnout. V tomto receptu zužitkujete mrkev i s její zelenou natí, kterou většinou vyhazujeme. Teplý salát zahřeje, zasytí a jedna porce má jen kolem 300 kalorií.
Suroviny:
500 gramů mrkve, omyté a nakrájené na větší kousky (podélně rozříznuté)
3 lžíce olivového oleje
3 stroužky česneku
koření: kousek zázvoru, kmín, mletý koriandr, skořice, špetka mletého hřebíčku, lžička sušených chilli vloček
šťáva z jednoho citronu
vrchovatá lžička dukkah (orientální směs ořechů a koření)
Dip:
150 gramů řeckého jogurtu
50 gramů mrkvové natě
půl svazku čerstvého kopru, nasekaného
citron
špetka černého pepře
Jak na to?
Troubu rozpalte na 180 stupňů. Podélně rozříznutou a pokrájenou mrkev nasypte do mísy, zalijte olivovým olejem, přidejte neloupané stroužky česneku, nakrájený zázvor, koření a citronovou šťávu. Dobře promíchejte, vyklopte na pekáč a pečte v troubě 45 minut, občas promíchejte a vyndejte, až mrkev změkne a zhnědne. Dip připravíte tak, že všechny ingredience vložíte do kuchyňského mixéru s 1–2 lžícemi vody a vyšleháte do hladka. Z plechu pak vyjměte a vyhoďte kousky zázvoru a vymačkejte stroužky česneku ze slupky, pečenou mrkev promíchejte s jogurtovou zálivkou a přilijte k ní i šťávu z plechu. Na závěr posypte kořením dukkah (nebo nasekanými vlašskými ořechy).
Smažená rýže s mrkví a kurkumou
Nevíte, co pořád vařit? Tenhle rychlý recept inspirovaný asijským pouličním jídlem si možná zamilujete. Hraje všemi barvami a opět s ním neuděláte chybu ani v případě dietního jídelníčku.
Suroviny:
3 lžíce rostlinného oleje
2 mrkve, oloupané a škrabkou pokrájené na velmi tenké plátky
250 gramů žampionů, nakrájených na plátky
75 gramů zázvoru, jemně nastrouhaného
1 vrchovatá lžička mleté kurkumy
2 chilli papričky, nakrájené nadrobno
4 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky
8 kapustiček, přepůlených
350 gramů uvařené rýže basmati
6 středních vajec
4 jarní cibulky, nakrájené na tenké plátky
malý svazek koriandru, jemně nasekaný
sladká chilli omáčka k podávání
Jak na to?
Ve velké pánvi nebo woku rozehřejte olej, přidejte houby a opékejte 5 minut, nebo dokud se všechna jejich vlhkost neodpaří. Přidejte zázvor, kurkumu, chilli papričky, česnek, následně růžičkovou kapustu a smažte asi dvě minuty. Přidejte rýži, dobře promíchejte a přilijte několik lžic vody. Pánev přiklopte pokličkou a několikrát jí zatřeste, aby se rýže nepřilepila. V samostatné pánvi usmažte volská oka. Z rýže odstraňte pokličku, přisypte čerstvou jarní cibulku, mrkvové proužky, chilli papričky a koriandr. Vše dobře promíchejte a na talíři podávejte se smaženým vejcem a chilli omáčkou.
Mrkvová marmeláda
Došly vám zásoby ovocných marmelád z léta? Nevadí, i z mrkve můžete mít skvělou marmeládu, která se hodí k snídani na plátek celozrnného chleba s máslem. Navíc můžete použít i měkké a trochu gumové mrkve, které už si žádají rychle spotřebovat.
Suroviny:
600 gramů mrkve, oloupané a nastrouhané na hrubé straně struhadla
2 pomeranče, oloupané a odšťavněné
2 citrony, oloupané a odšťavněné
400 gramů krupicového cukru
Jak na to?
Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Mrkev vložte do pánve společně s pomerančovou a citronovou šťávou a nastrouhejte ke směsi i kůru z vymačkaného ovoce. Přidejte 350 ml vody, přiveďte k varu a vařte 15 minut. Mezitím nasypte cukr na pekáč a zahřívejte asi 10 minut v troubě, poté ho přidejte k mrkvi. Míchejte do rozpuštění, pánev vraťte k varu a vařte 30 minut. Nalijte do sterilizovaných sklenic, zakryjte, uzavřete a skladujte na chladném a tmavém místě.
Zdroje:
https://www.olivemagazine.com/recipes/collection/best-ever-carrot-recipes/