Křupavá mrkev je bohatým zdrojem vlákniny, což znamená, že podporuje zdravá střeva. Obsahuje také spoustu vitamínu C a karotenoidy, které se v těle přeměňují na vitamín A a posilují zdraví očí, mrkev také jako silný antioxidant bojuje s volnými radikály. Kromě toho karotka ukrývá i velké množství draslíku, sodíku a fosforu – důležitých minerálů. Je prokázáno, že vysoký obsah karotenoidních látek v krvi snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění. Lidské tělo si není schopno samo vytvářet karotenoidní látky a musí je tedy přijímat rostlinnou stravou.

Zdroj: Youtube

Proč je v zimě nasládlá?

Možná jste si všimli, že kořenová zelenina chutná v zimních měsících více sladce – je to kvůli škrobu. Během vegetačního období mrkev, stejně jako například tuřín nebo pastinák, akumuluje energii ve formě škrobů a při poklesu teploty je přeměňuje na cukry.

Mrkev je ideální podzimní zeleninou, protože má krásně zemitou chuť, a celkem rychle z uvaříte chutné teplé pokrmy jako kaše, pyré nebo krémové polévky. Skvěle chutná i ve sladkém pečivu, možná už jste vyzkoušeli mrkvový dort nebo muffiny. Mrkev sice známe jako typicky českou plodinu, výborně si ale rozumí i s asijskou kuchyní, především ve spojení s koriandrem a kurkumou. Následující tři recepty vás o tom přesvědčí.

Salát z pečené mrkve

Lehce pikantní jídlo s kořeněnou jogurtovou zálivkou se hodí k večeři, pokud chcete zhubnout. V tomto receptu zužitkujete mrkev i s její zelenou natí, kterou většinou vyhazujeme. Teplý salát zahřeje, zasytí a jedna porce má jen kolem 300 kalorií.

Suroviny:

500 gramů mrkve, omyté a nakrájené na větší kousky (podélně rozříznuté)

3 lžíce olivového oleje

3 stroužky česneku

koření: kousek zázvoru, kmín, mletý koriandr, skořice, špetka mletého hřebíčku, lžička sušených chilli vloček

šťáva z jednoho citronu

vrchovatá lžička dukkah (orientální směs ořechů a koření)

Dip:

150 gramů řeckého jogurtu

50 gramů mrkvové natě

půl svazku čerstvého kopru, nasekaného

citron

špetka černého pepře

Jak na to?

Troubu rozpalte na 180 stupňů. Podélně rozříznutou a pokrájenou mrkev nasypte do mísy, zalijte olivovým olejem, přidejte neloupané stroužky česneku, nakrájený zázvor, koření a citronovou šťávu. Dobře promíchejte, vyklopte na pekáč a pečte v troubě 45 minut, občas promíchejte a vyndejte, až mrkev změkne a zhnědne. Dip připravíte tak, že všechny ingredience vložíte do kuchyňského mixéru s 1–2 lžícemi vody a vyšleháte do hladka. Z plechu pak vyjměte a vyhoďte kousky zázvoru a vymačkejte stroužky česneku ze slupky, pečenou mrkev promíchejte s jogurtovou zálivkou a přilijte k ní i šťávu z plechu. Na závěr posypte kořením dukkah (nebo nasekanými vlašskými ořechy).

Smažená rýže s mrkví a kurkumou

Nevíte, co pořád vařit? Tenhle rychlý recept inspirovaný asijským pouličním jídlem si možná zamilujete. Hraje všemi barvami a opět s ním neuděláte chybu ani v případě dietního jídelníčku.

Suroviny:

3 lžíce rostlinného oleje

2 mrkve, oloupané a škrabkou pokrájené na velmi tenké plátky

250 gramů žampionů, nakrájených na plátky

75 gramů zázvoru, jemně nastrouhaného

1 vrchovatá lžička mleté kurkumy

2 chilli papričky, nakrájené nadrobno

4 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky

8 kapustiček, přepůlených

350 gramů uvařené rýže basmati

6 středních vajec

4 jarní cibulky, nakrájené na tenké plátky

malý svazek koriandru, jemně nasekaný

sladká chilli omáčka k podávání

Jak na to?

Ve velké pánvi nebo woku rozehřejte olej, přidejte houby a opékejte 5 minut, nebo dokud se všechna jejich vlhkost neodpaří. Přidejte zázvor, kurkumu, chilli papričky, česnek, následně růžičkovou kapustu a smažte asi dvě minuty. Přidejte rýži, dobře promíchejte a přilijte několik lžic vody. Pánev přiklopte pokličkou a několikrát jí zatřeste, aby se rýže nepřilepila. V samostatné pánvi usmažte volská oka. Z rýže odstraňte pokličku, přisypte čerstvou jarní cibulku, mrkvové proužky, chilli papričky a koriandr. Vše dobře promíchejte a na talíři podávejte se smaženým vejcem a chilli omáčkou.

Mrkvová marmeláda

Došly vám zásoby ovocných marmelád z léta? Nevadí, i z mrkve můžete mít skvělou marmeládu, která se hodí k snídani na plátek celozrnného chleba s máslem. Navíc můžete použít i měkké a trochu gumové mrkve, které už si žádají rychle spotřebovat.

Suroviny:

600 gramů mrkve, oloupané a nastrouhané na hrubé straně struhadla

2 pomeranče, oloupané a odšťavněné

2 citrony, oloupané a odšťavněné

400 gramů krupicového cukru

Jak na to?

Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Mrkev vložte do pánve společně s pomerančovou a citronovou šťávou a nastrouhejte ke směsi i kůru z vymačkaného ovoce. Přidejte 350 ml vody, přiveďte k varu a vařte 15 minut. Mezitím nasypte cukr na pekáč a zahřívejte asi 10 minut v troubě, poté ho přidejte k mrkvi. Míchejte do rozpuštění, pánev vraťte k varu a vařte 30 minut. Nalijte do sterilizovaných sklenic, zakryjte, uzavřete a skladujte na chladném a tmavém místě.

Zdroje:

https://www.olivemagazine.com/recipes/collection/best-ever-carrot-recipes/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4321000/