Víte, proč je mrkev oranžová? Díky karotenoidům. To jsou rostlinné sloučeniny, které fungují jako barviva u ovoce a zeleniny a které patří mezi silné antioxidanty, chránící náš organismus od volných radikálů. Až 80 % karotenoidů v mrkvi tvoří beta karoteny, které naše tělo přeměňuje na vitamin A. Ten je nutný pro tvorbu zrakového pigmentu - rodopsinu- používaného za nízkého osvětlení. Nedostatek vitamínu A pak vede k šerosleposti – už tušíte, kde se vzalo přesvědčení, že konzumace mrkve vám zajistí ostříží zrak? Kromě beta karotenu má mrkev i vysoký podíl alfa karotenů, které udržují správnou funkci imunitního systému a přispívají ke zdraví očí, kostí a kůže.

Kromě toho je mrkev také zdrojem vitamínu C a podle některých studií pomáhá upravovat vyšší hladinu cholesterolu, čímž chrání naše srdce. A aby toho nebylo málo, zejména pozdní mrkev obsahuje také pektin, který na sebe dokáže vázat až osmdesát procent těžkých kovů z prostředí. Chrání tak organismus před intoxikací některými rakovinotvornými látkami.

Dejte si ji i při hubnutí

Ačkoliv odborníci přes dietu při redukci váhy mrkev spíše nedoporučují kvůli vyššímu obsahu jednoduchých cukrů, pravdou je, že jí tvoří z 88% procent voda a jedna středně velká mrkev má jen kolem 25 kalorií! Navíc má nízký glykemický index, což znamená, že vás dobře zasytí. I proto nám v menším množství při dietě rozhodně neuškodí. Velkým plusem je taky množství nerozpustné (a vysoce fermentované) vlákniny, která má téměř zázračné účinky na naši střevní mikroflóru.

Syrová mrkev se doporučuje jíst, pokud trpíte na zácpu. Na druhou stranu rozmixované povařené mrkvové pyré dokáže zastavit i silný průjem a léčí střevní katary.

Syrovou nebo dušenou?

Jak mrkev nejlépe připravovat? Odpověď je jednoduchá: tak, jak vám to nejlépe vyhovuje. Můžete si ji třeba oloupat a připravit pokrájenou do krabičky a mlsat ji v práci ke svačině. Nebo ji podusit na troše másla a podávat jako přílohu k masu a bramborám (mimochodem, hovězí s dušenou mrkví se mi vybaví jako první při vzpomínce na školní jídelnu a ještě teď se olizuju!). Skvělá je taky v zeleninových polévkách, kterým dodá nejen sytou barvu, ale i příjemně nasládlou chuť. A můžete s ní připravit i báječné a jednoduché pohoštění pro návštěvu – třeba pokrájenou k misce s hummusem. Dětem pak připravte oblíbený mrkvový salát z postrouhané mrkve a jablíčka. A nezapomeňte, že karotenoidy se lépe vstřebávají s menším množstvím tuku.

Pozor na žlutou pleť

Maminky na internetových diskuzích řeší ledacos, jedním z opakovaných témat je i poněkud žlutější barva pleti u jejich děťátek. Za to můžou mnohdy právě příkrmy s mrkví, podávané několikrát za den. Ano, i tady platí, že nic se nemá přehánět. Pravidelná konzumace mrkve sice zajistí svěží vzhled pleti, která bude krásně hydratovaná (a lépe se opálí), ale její přemíra skutečně může způsobit oranžovo-žlutý nádech pokožky. Nemusíte mít ale obavy – tenhle příznak je neškodný a vymizí postupně se snižováním dávky karotenoidů. A kolik je tak akorát? Kilo mrkve denně je moc, ale jedna až tři mrkve denně vašemu zdraví jednoznačně prospějí. Tak dobrou chuť!

Zdroj:

Národní zdravotnický informační portál, www.nzip.cz

www.bbcgoodfood.com

www.healthline.com