Mozková mrtvice je jedním z nejrozšířenějších civilizačních onemocnění, které vznikne při ucpání mozkové cévy, případně při jejím prasknutí. Každoročně u nás postihne na 50 tisíc lidí, a to i ve velmi mladém a produktivním věku. V České republice se tak řadí k druhé nejčastější příčině úmrtí. Jen v roce 2020 si u nás vyžádalo bezmála osm tisíc lidských životů.


Kromě genetických predispozic souvisí mozková příhoda také s naším životním stylem. Nezdravá strava, nedostatek pohybu, kouření i stres může významně přispět ke vzniku této i dalších neurologických nemocí, jako třeba demenci. Současné odhady uvádějí, že do roku 2030 postihne právě tato porucha intelektu, paměti a osobnosti více než 65 milionů lidí na celém světě.

Stop alkoholu, cigaretám a tučnému jídlu


Některé důvody, které mohou za vznik mozkových onemocnění, nedokážeme ovlivnit. Prevencí ale můžeme udělat pro naše zdraví maximum. „Abyste snížili pravděpodobnost těchto onemocnění, doporučujeme omezit alkohol a přestat s kouřením. Důležité je také zaměřit se na nadbytečný tuk v těle, který má špatný vliv na srážení krve a úzce souvisí s celým cévním systémem. Díky našemu genetickému testu Health také můžeme včas zachytit predispozice k citlivosti na alkohol, k vyššímu krevnímu tlaku nebo zvýšené hladině cholesterolu, které riziko mozkové mrtvice posilují,“ vysvětluje Ing. et. Ing. Barbora Procházková Ph.D.,vedoucí vědeckého týmu společnosti Chromozoom.

Jak poznat mrtvici


Často přichází nečekaně a doslova ze dne na den změní nemocnému i jeho rodině život. Nemusí to tak ale být vždy. Pokud mozkovou mrtvici rozpoznáme a bude včas poskytnuta speciální lékařská pomoc, může se nemoc obejít i bez trvalých následků.


Jak poznat projevy blížící se mozkové příhody? Patří mezi ně náhlé zhoršení vidění, porucha řeči, zvracení, závratě, mdloby, brnění končetin, zmatenost, tuhnutí krku, zpomalené vnímání. Postižený člověk může špatně ovládat končetiny, může ztratit citlivost v obličeji, nebo dokonce ochrnout. Časté bývá svěšení koutku úst. Požádejte dotyčného, ať zkusí zapískat, usmát se, ukázat zuby. Pokud to nejde, není důvod váhat s voláním o pomoc. Zrovna tak, když postiženému klesne ruka ve chvíli, kdy dá ruce před sebe dlaněmi dolů. Nezmatkujte, položte ho na záda, zakloňte mu hlavu, nikdy ji nepodkládejte polštářem, sledujte dýchání. Čím dříve přijede sanitka, tím lépe. Stejně důležitá jako následná léčba je i včasná rehabilitace.


Při příznacích neotálejte


Zásadní roli hraje i správná reakce postižených lidí. Důležité je dostat se včas do rukou specialistů, proto při příznacích je na místě ihned volat záchrannou službu. Lidé, u kterých se objeví příznaky cévní mozkové příhody, někdy dělají chybu v tom, že si lehnou, snaží se je zaspat, nechtějí nikoho obtěžovat, čekají, až se vrátí partner nebo soused z práce a podobně. Každá minuta prodlení ale může hrát roli. U mrtvice ještě více než u infarktu, protože nedostatek živin nebo poškození mozku obvykle napáchá na životně důležitých tkáních dramatičtější škody.


Patero rad proti mrtvici

Jezte ryby – Podporují správnou funkci orgánů, a to nejen mozku, jsou zdrojem zdraví prospěšných tuků a zároveň skvělým pomocníkem proti špatnému cholesterolu.


Vyhněte se cukrům a špatným tukům – Cukrovka patří mezi rizikové faktory, omezte proto příjem slazených nápojů včetně těch energetických a rafinovaných sacharidů, jako je škrob nebo jednoduché cukry. Nekupujte jídla z fastfoodu a hotové polotovary, které v sobě skrývají vysoké množství kalorií a škodlivého tuku a můžou přispívat k ucpávání cév.


Trénujte mozek – Zvláště senioři by měli rozvíjet sociální kontakty, mít různé volnočasové aktivity jako například hraní šachů, sudium cizích jazyků nebo luštění křížovek. Podle Světové zdravotnické organizace je sociální izolace v pozdějším věku spojena s narušením kognitivních schopností a vznikem demence.


Nekuřte – Kouření, stejně jako přemíra alkoholu, patří mezi vysoce rizikové faktory.


Nepodceňujte preventivní prohlídky – Dbejte na pravidelné kontroly u lékaře, zvláště v pozdějším věku. Krevní tlak, hladina cholesterolu i cukrovku je třeba hlídat.


Zdroj: www.seniorcentrum.cz