Mýtus: Mléko patří jen telatům, dospělí jej nepotřebují

Pravda: Tento mýtus jste už pravděpodobně slyšeli z úst některých veganů, kteří jsou skutečně přesvědčení o tom, že pitím kravského mléka v podstatě „kradete“ tuhle výživu těm, kteří jej potřebují k přežití – mláďatům krávy. Mezi další rozšířená tvrzení pak patří, že člověk je jediným savcem, který konzumuje mléko jiných savců, a proto je to nepřirozené a zbytečné.

Zdroj: Youtube

Mléko pro nás přitom představuje i z hlediska historie jednu z nejvýznamnějších základních potravin, kterou umíme bez problémů strávit – neobsahuje žádnou složku, se kterou by si lidský organismus neuměl poradit. Výjimkou jsou případy alergie na bílkovinu kravského mléka a intolerance laktózy.

Mýtus: S tím vápníkem to není tak horké, mnohem více ho najdete třeba v máku

Pravda: Mléko je z hlediska obsahu vápníku opravdovou superpotravinou a může nám pohodlně pomoct naplnit jeho denní dávku, která u dospělého jedince představuje asi 800–1200 miligramů denně. Vápník je spolu s fosforem základní stavební jednotkou kostí a četné studie ukázaly, že pití mléka může skutečně zlepšit hustotu kostí, což je skvělou prevencí osteoporózy, která postihuje dvakrát častěji ženy než muže.

Mýtus: Hodně lidí trpí po mléku na bolení břicha

Pravda: Pokud má člověk prokázanou intoleranci na laktózu a po konzumaci mléka cítí nadýmání, bolesti břicha a má střevní obtíže, po jeho vyřazení skutečně úlevu pocítí. Jinak ale člověku mléko neškodí. Důležitým prvkem mléka a především zakysaných mléčných výrobků jsou navíc probiotika a prebiotika, která naopak pomáhají ke správné funkci střev a dobrému trávení.

Mýtus: Mléko nás zahleňuje

Pravda: Ve skutečnosti neexistuje žádný vědecky podložený výzkum, který by tohle tvrzení potvrdil. Mléko obsahuje tuk, který na sliznici v ústech vytvoří ochranný film, jenž se po krátké chvíli rozpustí. Někdo pak může mít subjektivní pocit zahlenění, ale nejedná se o vytváření hlenů jako třeba při rýmě.

Mýtus: Tloustne se po něm

Pravda: Jak píše web Akademie kvality, mléko je především zdrojem kvalitních bílkovin, které jsou důležité pro stavbu tkání, hormonů a protilátek. Skvěle nás dokáže zasytit, proto bychom na něj neměli zapomínat ani během diety, a to v polotučné nebo nízkotučné (odstředěné) variantě. Především u nízkotučných mléčných výrobků si ale hlídejte obsah cukru.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8072827/

https://fitnut.cz/blog/jednou-provzdy-jak-je-to-s-tim-mlekem-rozhovor-s-karolinou-four

https://www.idnes.cz/recepty/myty-mytus-vyziva-jidlo-nepravda-hoax-potraviny-hubnuti-mleko-lepek-jakesova-pourova-o-vyzive.A210115_082124_recepty_job/4#space-a