Bílý jogurt

Z čeho je: Vzniká prokysáním mléka jogurtovou kulturou. Nejčastěji jde o Lactobacillus bulgaricus. „Je lepší než ochucený, protože neobsahuje barviva a aromata. Z hlediska výživy jsou nejlepší polotučné,“ říká výživová poradkyně a odbornice na potraviny Petra Vašíčková.

Co umí: Dobrý zdroj vápníku a bílkovin. Obsahuje probiotické kultury, které pomáhají při trávení a posilují obranyschopnost.

Tip Kondice: Výborně se hodí coby zdravý dip. Stačí ho ochutit bylinkami a lehce přisolit.

Jogurtové mléko

Z čeho je: Nejbližší příbuzný bílého jogurtu. Vzniká kysáním mléka jogurtovými kulturami a následným lehkým rozředěním. Má výraznou nakyslou chuť, je však jemnější než zákys. Každé jogurtové mléko by měla minimálně z poloviny tvořit jogurtová složka.

Co umí: Hodí se jako zdravá, lehká a osvěžující svačina. Kromě bílkovin a vápníku tělu dodá i tekutiny, takže ho můžete započítat do svého pitného režimu. Raději se ale vyhněte těm ochuceným, zvlášť pokud hubnete. Až na výjimky totiž obsahují velké množství cukrů.

Tip Kondice: Jogurtové mléko si snadno můžete vyrobit i doma. Stačí v mixéru vyšlehat kelímek bílého jogurtu se 125 ml mléka. Ozvláštnit ho můžete třeba přidáním několika lístků máty.

Acidofilní mléko

Z čeho je: Získává se fermentací (kvašením) mléka mikroorganismy Lactobacillus acidophilus. Protože by samo o sobě bylo příliš kyselé, míchá se smetanovým zákysem.

Co umí: Bakterie Lactobacillus acidophilus působí blahodárně na stav střevní mikroflóry. Acidofilní mléko navíc tělu kromě vápníku a bílkovin dodává i vitamin B12.

Tip Kondice: Zkuste neochucené acidofilní mléko použít jako zálivku na salát.

Kefír

Z čeho je: Vzniká kysáním mléka, ovšem vedle bakterií mléčného kysání se zde uplatňují i kvasinky, které produkují velmi malé množství alkoholu, a dodávají tak kefíru jeho typickou chuť. „Kefír také jemně perlí a pění, za což může přítomnost oxidu uhličitého,“ vysvětluje výživová poradkyně Petra Vašíčková. I proto je chuť trochu ostřejší.

Co umí: Na Zakavkazsku, odkud kefír pochází, se mu tradičně připisuje vliv na dlouhověkost. Upravuje střevní mikroflóru a funguje jako přírodní detox.

Tip Kondice: Výborně se hodí na pečení sladkých zákusků, které díky němu budou krásně kypré.

Kefírové mléko

Z čeho je: Vzniká stejně jako kefír, ale je řidší a obsahuje mnohem méně kvasinek.

Co umí: Má skoro stejné bonusy jako kefír, který je ale pro tělo přeci jen o něco výhodnější. Spoustě lidem ale vyhovuje jeho řidší konzistence a jemnější chuť.

Tip Kondice: My si ho v redakci oblíbili jako rychlou a zdravou svačinu.

Podmáslí

Z čeho je: Je to vedlejší produkt, který vzniká při výrobě másla. Má jen jemně nakyslou chuť.

Co umí: „Obsahuje velké množství fosfolipidů, které prospívají nervové soustavě. A z hlediska tuku je na tom nejlépe, najdete ho v něm jen asi půl procenta,“ upozorňuje výživová poradkyně Petra Vašíčková. Je také bohatým zdrojem vápníku a bílkovin a pomáhá dobrému trávení.

Tip Kondice: Ideální základ pro osvěžující ovocné koktejly, po kterých nepřiberete. Osvědčilo se nám i k zadělávání domácího chleba.

Zákys

Z čeho je: V regálech ho najdete také pod názvem kyška. Vzniká kysáním mléka a smetanové kultury. Má jemnou nakyslou chuť.

Co umí: Pomůže odlehčit trávicí soustavě. Stejně jako ostatní zakysané výrobky je dobrým zdrojem bílkovin a vápníku.

Tip Kondice: Plnohodnotná svačina v rámci jarního detoxu. Ochutit jej můžete špetkou skořice.

Syrovátka

Z čeho je: Vzniká jako vedlejší produkt po vysrážení mléka, respektive hlavní mléčné bílkoviny kaseinu.

Co umí: Má skoro tolik výživných látek jako mateřské mléko. Je bohatým zdrojem aminokyselin, vitaminů skupiny B, vápníku a bílkovin. Zlepšuje trávení, pleť i činnost ledvin a snižuje hladinu špatného cholesterolu. Navíc obsahuje minimum kalorií. Ale pozor, obsahuje laktózu, což může citlivějším lidem vadit.

Tip Kondice: Dejte si ji po cvičení, poslouží jako přírodní iontový nápoj. Dodá energii a podporuje růst svalové hmoty.