Asi nejlepší prevencí migrény je strava, která je co nejzdravější, nejčerstvější a nezpracovaná, čímž se vyloučí mnoho předpokládaných chemických spouštěčů migrény. Kromě toho jezte tyto potraviny v malých porcích rozložených během dne, v průměru pět až šest porcí s kontrolovaným obsahem kalorií. Takové stravování pomáhá předcházet bolestem hlavy způsobeným hladem a v neposlední řadě nastartuje metabolismus – zabraňuje přibývání na váze, což je pravděpodobný faktor přispívající k riziku progrese bolestí hlavy.

Zdroj: Youtube

Kterým potravinám se vyhnout?

Existuje více potravin, o kterých se předpokládá, že mohou vyvolat záchvat migrény. Nejčastěji uváděnými spouštěcími potravinami jsou alkohol (33 %) a čokoláda (22 %). Obsahují chemické látky, které by mohly spouštět bolesti hlavy, jako jsou tyramin (např. sýry), beta-fenyletylamin (např. čokoláda) a dusičnany (např. zpracované maso). Ve skutečnosti u sýrů, čokolády, mléčných výrobků, sójových izoflavonů a zeleniny nebyly provedeny žádné studie nebo pouze negativní studie na vyvolání bolesti hlavy, vysvětluje odborný web American Migraine Foundation.

Dále si dávejte pozor na zralé sýry. "O sýrech jako spouštěči migrény není mnoho výzkumů, ale obecně se má za to, že zrající sýry s větší pravděpodobností způsobují bolest hlavy," říká doktor Rosen pro server Every Day Health.Viníkem může být látka zvaná tyramin, která vzniká při rozkladu bílkovin v sýru v průběhu času. Čím déle sýr zraje, tím více tyraminu obsahuje. Mezi příklady zrajících sýrů patří modrý sýr, švýcarský sýr, čedar, gouda a parmezán.

Tyramin lze nalézt také v taveném nebo uzeném mase a ve fermentovaných potravinách, jako je kysané zelí a kimči. Podle National Headache Foundation může některým lidem s migrénou pomoci dieta s nízkým obsahem tyraminu.

Dieta s nízkým obsahem tyraminu

Tyramin se vyrábí v potravinách přirozeným rozkladem aminokyseliny tyrosinu. Tyramin se do potravin nepřidává. Hladiny tyraminu se v potravinách zvyšují, když jsou zestárlé, fermentované, skladované po dlouhou dobu nebo nejsou čerstvé.

  • Jezte tři jídla denně s večerní svačinou nebo šest malých jídel rozdělených do celého dne.
  • Vyhněte se konzumaci potravin s vysokým obsahem cukru nalačno, při nadměrném hladu nebo místo jídla.
  • Všechny potraviny, zejména potraviny s vysokým obsahem bílkovin, by měly být připravovány a konzumovány čerstvé. Dávejte pozor na zbytky jídla uchovávané déle než jeden nebo dva dny při teplotě v chladničce. Zbytky, které chcete skladovat déle než dva nebo tři dny, zmrazte.
  • Cigaretový a cigaretový kouř obsahuje množství chemických látek, které vyvolávají nebo zhoršují bolest hlavy. Pokud kouříte, dejte si jako prioritu přestat kouřit.

Maso, ryby, drůbež, vejce nebo náhražky masa

Povoleno vše, co je čerstvé. Opatrně s položkami, které jsou konzervované nebo zmrazené. Rozhodně se vyhněte klobásám, salámům a sýru mortadela.

Mléčné výrobky

Povolen je mléko a čerstvý sýry: cottage, farmář, ricotta, smetanový sýr, mozzarella, Velveeta nebo jiný tavený sýr atd. opatrně se všemi sójovými výrobky. Vyhněte se zralým sýrům.

Chléb, cereálie a těstoviny

Povolený je veškerý chléb, sušenky, palačinky, kávové koláče atd. Všechny těstoviny: špagety, rotini, ravioli, makarony a vaječné nudle.

Zelenina a ovoce

Ze zeleniny je povoleno vše, kromě syrové cibule Omezte fermentované sójové produkty, jako je miso, sójová omáčka a teriyaki omáčka a také nakládané zelí (to platí i pro kimchi). Z ovoce je také povolené vše, s tím, že s citrusy byste měli být opatrní.

A samozřejmě omezte všechny, kde je přidaný cukr.

Zdroj: National Headache Foundation, Every Day Health, American Migraine Foundation