Hranolky

Když se řekne nezdravá příloha, mnohým se jako první vybaví hranolky. Holdují jim nejen děti, ale také spoustu dospělých, nemluvě o běžné příloze v rychlém občerstvení, které raději vynecháme.

Bramborové

Pokud zůstaneme u tradičních hranolků z brambor, lze je také připravit zdravěji a s menším obsahem kalorií. Stačí místo smažení využít horkovzdušnou fritézu nebo troubu. Touto úpravou bez využití oleje můžete hranolkům snížit kalorickou hodnotu až o polovinu.

Nakrájejte si brambory na tvary hranolků, předehřejte troubu nebo si připravte horkovzdušnou fritézu a bez použití oleje (můžete využít olej ve spreji, který neobsahuje téměř žádný tuk a hranolky budou poté křupavější) tepelně zpracujte brambory, které budou chutnat jako hranolky, ale budou zdravé a méně kalorické.

Zeleninové

Pokud chcete ještě méně kalorickou variantu hranolků, zkuste vyměnit brambory za zeleninu a postupovat stejně jako u bramborových hranolků zmíněných výše. Skvěle se k tomu hodí například celer, dýně, mrkev nebo petržel.

Bramborová kaše

Další častou přílohu tvoří bramborová kaše. Také u ní můžete udělat malé změny a zmenšit její kalorickou hodnotu.

Bramborová

Uvařte brambory tak, jak jste zvyklí. Následně je rozmixujte, ale místo másla a mléka zkuste využít mléko rostlinné a lžíci jogurtu. Uvidíte, že v bramborové kaši vám máslo ani běžné mléko nebude chybět.

Zeleninová

Bramborovou kaši lze připravit také ještě s menším množstvím kalorií a sacharidů. Stačí brambory zaměnit za zeleninu a postupovat stejně. U zeleninové kaše lze také experimentovat s kořením, například k dýni se hodí kari. Z druhů zeleniny lze využít třeba dýni, květák nebo brokolici.

Rýže

Přestože je rýže skvělým zdrojem sacharidů a jedná se o zdravou přílohu, přinášíme vám také alternativu s nízkým obsahem kalorií.

Zkuste si připravit rýži z květáku. Stačí uvařit květák, který následně nasekáte na malé kousky. Lze ho také smíchat s rýží a vytvořit tak méně kalorickou variantu, přesto tělu dodáte zdravé a důležité sacharidy.

Zdroj:
https://fitmaliny.cz/