Aby med tělu skutečně svědčil, je nejlepší používat ho za studena nebo na závěrečné dochucování. Vystavíte-li ho totiž na delší dobu vyšším teplotám, mnoho zdraví prospěšných látek se tím zničí. I když ho ale použijete na pečení, bude vám vaše tělo pořád vděčné. Metabolizuje se totiž šetrněji než bílý cukr.

Medu jsou desítky druhů, a tak je můžete degustovat, zkoušet a porovnávat třeba jako víno. Některé speciální, třeba levandulový, pak nechte v receptech vyznít.

Zdroj: Youtube

Jako zálivka

Sladká složka v podobě medu, kyselá v podobě octa nebo citronové šťávy, tuková v podobě oleje. Zálivku můžete udělat na tisíc způsobů – záleží, jaké ingredience použijete. Lesní med a slunečnicový olej bude chutnat jinak než med z pomerančových květů s řeckým olivovým olejem – mimochodem tuhle kombinaci zkuste zcela netradičně na vanilkovou zmrzlinu (a doplňte ji o špetku soli).

Při přípravě se držte poměru půl lžíce medu, lžíce oleje, lžíce octa. Nezapomeňte na sůl a pepř. Prošlehejte. Zálivkou zalévejte zeleninu až těsně před podáváním, aby salát nezavadl.

Náš tip:

Na salát z římského salátu, povařené červené řepy a řapíkatého celeru se hodí zálivka z medu a hrubozrnné hořčice ve stejném poměru, s dvojnásobkem olivového oleje, solí a pepřem.

Na marinády

Medu to sluší snad se všemi druhy masa. Na marinádu budete potřebovat olej, sůl, pepř, bylinky a koření a samozřejmě med. Maso nechte marinovat ideálně přes noc. Při opékání pak postupujte opatrně, med začne přirozeně karamelizovat a při prskání by vás mohl popálit.

Náš osvědčený recept je kuře na medu. Do vody dejte lžičku medu a lžičku citronové šťávy a touto směsí osolené, opepřené a máslem omaštěné kuře hned na začátku podlijte. Pár minut před dopečením pak do výpeku přidejte i strouhanou kůru a šťávu z poloviny citronu a kuře potřete medem. Na jedno masitější farmářské kuře potřebujete asi dvě lžíce.

Na pečení

Protože má med vyšší sladivost než běžný bílý cukr a zároveň je chuťově specifičtější, je lepší recept upravit. Použijte o malou část tekutých složek méně (cca o 5 až 10 procent) a medu dejte zhruba o čtvrtinu méně, než říká kuchařka. Pokud tedy recept velí 100 gramů cukru a 100 ml zakysané smetany, vy použijte 75 gramů medu a 90 ml zakysané smetany. Med můžete použít i na zdobení – v chuti tím medovou notu ještě zvýrazníte. Taková bábovka s levandulovým medem politá cukrovo-medovo-bílkovou polevou, do které přidáte i špetku levandule, rázem změní váš pohled na nudné nedělní moučníky.

NÁŠ TIP:

Na stránkách www.najdisivcelare.cz objevíte včelaře ze svého okolí, u nichž si můžete koupit ten nejčerstvější med. Možná vás překvapí, kolik včelařů je ve městech, a to včetně Prahy (třeba pražský hotel Intercontinental má také vlastní roj).

Zdroje: