Recept na melounové gazpacho. Dobrota, kterou musíte vyzkoušet

Meloun je vynikajícím zdrojem beta-karotenu, který se v těle přemění na vitamin A. Ten pomáhá produkovat pigmenty v sítnici oka, a tím chrání oči před různými očními problémy a onemocněními. Vitamin A udržuje zdravou také pokožku a zuby. Meloun je přírodní diuretiku, které pomáhá zvyšovat průtok moči a zbavuje tělo odpadních látek. Meloun je tvořen z 90% z vody, v horkých letních dnech je tedy jeho konzumování skvělým způsobem hydratace. Nestačí ale samozřejmě jíst pouze meloun, nutný je i dostatečný příjem čisté vody.
Meloun je výjimečně osvěžující a hydratující plod, který lze využít k mnoha netradičním pokrmům. Zde jsou tři recepty, které mohou přidat trochu zábavy a kreativity do vašeho letního menu:
1. Melounové gazpacho
Gazpacho je tradiční španělská studená polévka, která se často vyrábí z rajčat. Tento recept se ale zaměřuje na meloun.
Ingredience:
- 1 malý meloun, oloupaný a nakrájený na kostičky
- 1 malá okurka, nakrájená na kostičky
- 1 malá paprika, nakrájená na kostičky
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- šťáva z 1 limetky
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř podle chuti
- několik listů čerstvé máty k garniře
Postup:
Všechny ingredience kromě máty dejte do mixéru a mixujte do hladka. Osolte a opepřete podle chuti. Nechte v chladničce alespoň hodinu, aby se chutě propojily. Před podáváním ozdobte listy máty.
2. Melounový ceviche
Ceviche je tradiční jídlo z Jižní Ameriky, které se většinou vyrábí z ryb marinovaných v citrusových šťávách. Tento recept nahrazuje ryby melounem.
Ingredience:
- 1 malý meloun, oloupaný a nakrájený na kostičky
- šťáva z 2 limetek
- 1 jalapeño paprička, nasekaná
- 1 malá cibule, nasekaná
- 1 hrst čerstvého koriandru, nasekaná
- sůl podle chuti
Postup:
Meloun smíchejte s limetkovou šťávou a nechte marinovat v chladničce alespoň 30 minut. Přidejte jalapeño, cibuli a koriandr. Osolte podle chuti. Před podáváním nechte ještě chvíli odležet v chladničce.
3. Melounový sorbet
Ingredience:
- 1 malý meloun, oloupaný, nakrájený na kostičky a zmrazený
- šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce medu
Postup:
Všechny ingredience dejte do mixéru a mixujte do hladka. Přelijte do misky a dejte zpět do mrazničky na alespoň 3 hodiny. Před podáváním nechte sorbet několik minut odpočívat na pokojové teplotě. Využít můžete samozřejmě i zmrzlinovač a tím ještě zjednodušit a zlepšit zážitek z dokonalé melounové zmrzliny.
Zdroje:
https://www.healthline.com/nutrition/honeydew
https://www.tasteofhome.com/collection/favorite-summer-melon-recipes/
https://www.medicalwesthospital.org/summer-melons.php