Kapustičkám to nejvíc sluší v té nejprostší podobě. Rozumí si se slaninou, špekem, mandlemi, vlašskými ořechy, smetanou či sýrem. Jen je lehce povařte nebo zapečte pod grilem. Jakmile budou v teple příliš dlouho, zešednou a zblátiví. I když je dáváte do polévky, pohlídejte si, aby se nerozvařily. Raději lehké křupnutí než sliz. Doporučujeme je proto vařit zvlášť a pak teprve přidávat do talířů. (Ideální je usadit je po uvaření ještě na chvilku do ledové vody, aby se zastavil vnitřní proces varu.)
S kapustičkami můžete experimentovat jako s jinou zeleninou. Přidejte je do náplně na quiche, použijte je na sladkokyselo, nakrájené na proužky jako zelí, zapečte je s hrozny a pekany na jižanský způsob, nakrájejte je do tvarohové pomazánky, zamíchejte je do rizota, k holandské omáčce místo chřestu nebo si z nich udělejte salát na způsob Caesaru.
Bruselské kapustičky jsou skvělým zdrojem vitaminů a minerálů, které mají vliv na správné fungování imunitního systému. Tak jen směle do nich!
Recept
Salát s kapustičkami
Uvařte quinou, světlou nebo černou podle chuti a návodu na obalu. Může to být i ve vývaru.
Stejně tak povařte i kapustičky. Nevařte je společně, lépe tak pohlídáte, kdy obě suroviny budou v té nejlepší kondici.
Kapustičky nechte okapat, quinou slijte.
Nasucho na pánvi opečte pekanové ořechy, můžete prohodit i kapustičky.
Suroviny smíchejte s listy salátu a brusinkami.
Na dresink využijte med, olej a citronovou šťávu v poměru 1 : 2 : 1.
Zdroje:
- Kondice 3/2022
- https://www.hsph.harvard.edu/
- https://www.wellplated.com/sauteed-brussels-sprouts/
- https://www.loveandlemons.com/