K čemu slouží masážní rollery

Masážní válce a válečky mají ve své výbavě hlavně sportovci. Jde o prostředky, které se používají primárně pro zlepšení prokrvení, kvalitnější regeneraci a celkové uvolnění.

Válečky se však hodí i pro běžné uživatele, kteří potřebují dát tělo do pořádku například v důsledku sedavého zaměstnání. Rollery totiž i zlepší celkové držení těla, podílejí se na zlepšení stability a koordinace, uleví od bolestí a pomohou s celkovou regenerací.

Proto mají své pevné místo i v rehabilitačních ordinacích. Nicméně roller si můžete i zakoupit. Masáž s ním zvládne i úplný laik. Výhodou je to, že se jedná o skutečně hloubkovou, tlakovou automasáž. Určitě však nehrozí, že byste si s ním při opatrném použití ublížili. Stačí naslouchat signálům svého těla. Masáž může být mírně nepříjemná, nikdy by ale neměla bolet.

Válečky určené na masáž jsou vybaveny výstupky. Někteří lidé však mohou být skutečně velice citliví a masáž by pro ně byla až bolestivá. Proto se pro takto náchylné uživatele hodí na masírování i válečky hladké, jinak určené primárně na cvičení.

Podle čeho vybrat masážní roller

Materiál

Masážní rollery mají podobu válečků vyrobených z plastového jádra (ABS nebo PVC). Povrch válečku může být tvořen tzv. foukanou pěnou nebo plastem.

Povrchový materiál vykazuje různou tuhost, přičemž ke sjednocení napříč jednotlivými výrobci bohužel stále nedošlo. Spolehnout se tak při výběru válečku budete muset na popis vlastností jednotlivých materiálů.

Nejčastěji se setkáte s etylenvinylacetátem, který se běžně uvádí pod zkratkou EVA. Dále se válečky vyrábějí z materiálu známého pod názvem EVAR, který je obdobný jako EVA, ale obsahuje přídavek gumy. Poslední možností je polypropylen či měkká gumová pěna známá též pod zkratkou TPE.

Velikost

Účel využití válečku ovlivní nejen jeho tuhost, ale i velikost. Nejmenší válečky nabídnou délku kolem 15 cm. Hodí se například pro masáž předloktí nebo vnitřní strany stehen.

Velikost rolleru 30 nebo 33 cm je univerzální a lze ji použít pro masírování svalových partií, jako jsou lýtka, ramena nebo bicepsy. Větší provedení s velikostí nad 44 cm jsou vhodné pro masáž větších svalových skupin nebo rovnou celého těla.

Válce s velikostí až 70 cm se už spíše uplatní při cvičení, hodí se například na jógu nebo pilates. Největší válce dostupné na trhu mohou mít dokonce 90 až 100 cm.

Jaké jsou výhody rollerů

Výhodou masážního rolleru je především to, že se jedná o pomůcku velmi jednoduchou a skladnou. Použít ji tedy můžete kdekoli, kde si potřebujete ulevit. Kromě domácí masáže si ji snadno vezmete například i do posilovny.

Masírování je potřeba provádět v klidu a plynule, zbytečně při něm nespěchejte. Pokud tak například nemáte po tréninku dostatek času, použijte roller až doma. Snadno se namasírujete například večer u televize.

Bez problémů s příslušným typem válce zvládnete masáž celého těla. Vystačíte si i sami, nepotřebujete pomoc druhé osoby a nemusíte ani vyhledávat profesionálního fyzioterapeuta nebo maséra. Použitím rolleru tak ušetříte čas i peníze.

Správně prováděná a funkční masáž přináší nejen již zmíněné fyzické benefity masírování, ale ovlivní i psychiku. Jednoduše řečeno: Masírování vám bude příjemné a na „svou“ chvilku s válečkem se budete těšit.

Cena masážních válečků

Dnes již neplatí, že jsou masážní rollery drahou prémiovou záležitostí. Řádově je seženete za několik stokorun.

Pochopitelně platí, že dražší modely déle vydrží. Pokud si tak svůj roller oblíbíte a budete jej používat skutečně často, rozhodně se vám vyplatí investovat do kvalitnějšího provedení. Mezi levnější patří hlavně pěnové válce, nicméně tento materiál má kratší životnost a nelze jej omýt. Preferujte proto plastový váleček.