Hledáte bohatý zdroj vápníku? Těžko byste našli potravinu, která jej obsahuje víc než právě mák. Pokud se tedy chcete nebo musíte vyhýbat mléčným výrobkům, měli byste si právě mák dávat o to častěji. Kromě vápníku obsahují černé kuličky máku setého také hořčík, mangan nebo fosfor. Najdete v něm i vitamin E a vitaminy skupiny B. A kdyby vám to náhodou bylo málo, vězte, že k tomu všemu je mák i cenným zdrojem vlákniny a bílkovin.
Šetrná úprava
Při zpracovávání máku se zaměřte především na recepty, kde mák neprochází velkou tepelnou úpravou. Jedině tak si totiž zachová maximum vitaminů a živin. Můžete si také vyrobit domácí makové mléko. To obsahuje dokonce dvanáctkrát víc vápníku než kravské mléko!
Recepty
Ranní maková kaše
- 60 g ovesných vloček
- 30 g mletého máku
- 300 ml vody nebo
- rostlinného mléka
- med nebo javorový sirup na oslazení
- čerstvé, sušené nebo kompotované ovoce
- mandlové lupínky, ořechy
- semínka podle chuti
Vločky nasypejte do rendlíku, zalijte vodou nebo mlékem a směs začněte zahřívat na mírném plameni. Vmíchejte mák, oslaďte, přidejte ovoce. Kaši zahřívejte, ale nepřivádějte k varu. Nakonec ji dejte do misky a podle chuti posypte mandlemi, ořechy a chia semínky.
Makový dresink
- půl hrnku bílého jogurtu
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 lžička bílého, jablečného nebo rýžového octa
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžíce mletého máku
- 1 lžička sušené cibule v prášku
- ½ lžičky soli
- mletý pepř podle chuti
Smíchejte všechny ingredience a podávejte jako dresink k salátům nebo jako dip ke grilovanému masu.
Makové mléko
- 100 g jemně mletého máku
- 900 ml vody
- jemné plátno nebo plena
- vanilkový lusk (možno vynechat)
Namletý mák zalijte vodou, přidejte semínka z jednoho vanilkového lusku a nechte dvě až tři hodiny odstát. Čas od času promíchejte. Poté přelijte do mixéru a mixujte zhruba tři minuty. Nakonec směs proceďte do nádoby. Pokud chcete mít nápoj co nejčistší, proceďte mléko několikrát po sobě. Podle chuti doslaďte medem či javorovým sirupem. Makové mléko můžete pít jen tak, používat do kávy nebo jako základ smoothies a ranních kaší.
Mák jako opiát
Ačkoli je mák ve střední Evropě běžnou součástí kuchyně (a Česko patří dokonce mezi pěstitelskou velmoc), v mnoha západních zemích je prodej máku a výrobků z něj zakázán, a to kvůli možnému obsahu narkotik. Nemusíte se ale bát, že byste po makové hostině skončila v rauši. Odrůdy máku pěstovaného v našich končinách obsahují desetinásobně méně morfinu než makovice speciálně pěstované na výrobu opia.
Zdroj:
- Kondice 2/2019
- https://www.healthline.com/nutrition/poppy-seeds-health-benefits
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/poppy-seeds
- https://viva.org.uk/health/a-zs/foods/poppy-seeds/
- https://szu.cz/uploads/documents/szu/akce/materialy/4.10.2016/prednasky_Milovy_pdf_2016/6_10_ctvrtek/5_Holubova.pdf