Z botanického hlediska tato jednoletá rostlina s fialovými plody sice spadá mezi ovoce, ovšem pěstuje se jako zelenina. S nadcházejícím létem přichází jeho hlavní sezona – aby se mu dařilo, potřebuje teplé počasí. I z toho důvodu je lepší pěstovat ho ve skleníku. Jeho konzumací můžete přispět ke snižování cholesterolu v krvi, a navíc se mu přisuzují i antioxidační účinky. Baklažán podporuje činnost jater a je vhodný především pro jedince trpící kožními chorobami a ekzémy.

Zdroj: Youtube

Nechte ho vypotit!

A co s lilkem v kuchyni? Pokud nemusíte, neloupejte ho, slupka po tepelné úpravě změkne a je velmi dobře stravitelná. Vždy mu ale prospěje takzvané vypocení. Plody nakrájejte, zlehka posolte a počkejte, dokud na dužnině nevyběhnou kapky vody. Ty otřete utěrkou a pokračujte v přípravě pokrmu. Díky tomuto postupu ztratí lilek jemně nahořklou chuť a bude také méně ‚pít‘ olej a jiné tuky. I proto se hodí do redukční diety.

Lilkové lasagne

  • 2 lilky
  • 4 velká rajčata
  • 250 glasagní
  • bazalka
  • sýr pecorino, strouhaný
  • olivový olej

Nakrájený lilek zlehka osolte a nechte vypotit. Poté setřete vodu, potřete lilky zlehka olejem a opečte je na pánvi po minutě z každé strany. Rajčata nakrájejte na kostičky a zlehka posolte.

Vezměte si zapékací mísu a vymažte ji olejem. Na dno navrstvěte lasagne, na ně na kolečka pokrájenou mozzarellu, na ni nakrájený lilek, rajčata a nastrouhaný sýr dle chuti. Jednotlivé vrstvy střídejte tak dlouho, dokud vám nedojdou ingredience.

Mísu zavřete poklopem. Navrstvené lasagne vložte do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia a pečte asi 20 minut. Poté odklopte víko a pečte další čtvrthodinu.

Baba ghanoush

  • 3 lilky
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 lžíce tahini pasty
  • 1 čajová lžička římského kmínu
  • sůl
  • šťáva z půlky bio citronu
  • čerstvě nasekaný koriandr nebo petržel

Troubu si předehřejte na 250 stupňů Celsia. Lilky omyjte a osušte. Podélně rozřízněte, dužninu zlehka potřete olivovým olejem a položte směrem dolů na plech vyložený pečicím papírem. Pečte zhruba 35–40 minut, dokud není dužnina dokonale měkká, poté vyjměte z trouby a nechte chvíli odpočinout.

Pomocí lžíce vydlabejte dužninu do misky, podle potřeby nasekejte nožem najemno, případně rozmixujte v robotu, přidejte česnek, olej, tahini, kmín, sůl, citronovou šťávu a pořádně promíchejte. V misce ozdobte koriandrem nebo petrželkou. Servírujte s pita chlebem a pokrájenou čerstvou zeleninou dle chuti. Náš tip: Baba ghanoush můžete ochutit i chilli!

VÍTE, ŽE… je lilek zasyrova jedovatý? Obsahuje totiž solanin, toxický glykoalkaloid. Tepelnou přípravou se solanin rozkládá a mizí i jeho typicky hořká chuť.

Zdroje: