Lichořeřišnice má antibiotické, antivirové, antibakteriální a protiplísňové účinky. Podává se během chřipky, nachlazení, bolestech v krku i při zánětech dýchací soustavy. Posiluje imunitní systém, snižuje horečku a zmírňuje kašel. Uvolňuje hlen a dezinfikuje tak dýchací cesty.
Bylinka, která působí proti bakteriím
Jak uvádí web Ordinace, lichořeřišnice působí proti všem ze 46 kmenů bakterií, které jsou častými původci zánětlivých onemocnění močových cest a ledvin. Někteří léčitelé a lékaři zaznamenali úspěchy použití lichořeřišnice i v boji s těžko vyléčitelným zlatým stafylokokem, který často odolává i silným antibiotikům.
Jako bylinka, která působí proti bakteriálním infekcím je oficiálně potvrzena i na základě vědecké studie.
Lichořeřišnici je také vhodná při zánětech dýchacích cest, kdy je možné infekční nákazu zlikvidovat nebo omezit už v jejím začátku. Působí i jako prevence nebo je skvělá pro doléčení proběhlých zánětů s hrozbou recidivy.
Spařená lichořeřišnice se využívá v koupelích, ulevuje od migrén a bolestí různých svalů. Pití šťávy z lichořeřišnice se doporučuje pro posílení imunity organismu. Tinktura z rostliny pomáhá omezovat akné, opary nebo lišeje.
Pěstování zvládne i začátečník. Lichořeřišnice má ráda slunečnou polohu, mladé semenáčky vyžadují poměrně pravidelnou zálivku. Později si sama stíní půdu, po níž se plazí, a tak hojnou zálivku již nepotřebuje. S těmito nároky je možné pěstovat ji i na balkóně.
Jak na lichořeřišnici?
Konzumace lichořeřišnice, jakoby měla několik stupňů, stejně jako jsou „levely“ počítačových her. Pro začátečníky stačí hodit kvítka do salátu. Počáteční nedůvěra se snadno schová do houštin dalších salátových listů. Mírně pokročilý milovník lichořeřišnice konzumuje květy a poupata i v jiných úpravách než v salátu. Květina se velmi dobře hodí k tvarohu nebo na chléb s máslem. Expert na lichořeřišnice se bez zaváhání pouští i do konzumace listů a stonků. Zejména stonky mají neodolatelnou strukturu a jejich pikantnost není o mnoho silnější než květ. Kdo jednou ochutnal gazpacho z listů, tak na tu chuť nezapomene.
Velmi účinné jsou odvary a bylinkové čaje. Rostlinu můžete zpracovat čerstvou i sušenou. Nezralá semena je možné naložit do kyselého nálevu a konzumovat jako kapary.
Lichořeřišnice se také užívá ve formě volně dostupných tinktur, sirupů nebo tablet. Udává se, že tinktura z pupenů je nejúčinnější. Obvykle se doporučuje užívat ji dvakrát až třikrát denně.
Zdroj: fresh-iPrima, Ordinace, Studie