Základem vaření za málo peněz je chytré nakupování. To znamená, že v prosinci si nemá smysl kupovat jahody nebo pořizovat zásoby pórku v únoru. Hledejte potraviny, které jsou sezónní a nejlépe co nejvíce lokální. Jak ale ještě více ušetřit vaší peněženku při nákupech jídla?

Zdroj: Youtube

Využijte vše!

Mým oblíbeným receptem na zdělání zbytků je vývar. Hodí se do něj víceméně cokoliv. Když oloupete cibuli nebo vám zbyde z květáku tvrdá část a listy, nevyhazujte je! Stejně tak, když okrajujete nějaké maso. Vložte zbytky do sáčku nebo krabičky a uchovávejte je v mrazáku. Až jich nahromadíte dost, můžete si udělat snadný domácí vývar, který se perfektně hodí v každé situaci. Ze starého pečiva udělejte krutony do polévky, skořápky od vajec můžete také ještě využít! Nasušené a nadrcené fungují jako skvělý doplněk plný výživných látek. Snažte se obecně nakupovat a vařit tak, abyste mohli využít opravdu vše.

Pevný základ za pár

Jsou potraviny, na které mnoho z nás často zapomíná, jsou ovšem chutné a levné. Jsou to třeba houby, luštěniny jako čočka nebo hrách, pohanka, kroupy nebo jáhly. Za pár korun seženete například i vnitřnosti jako jsou játra nebo ledvinky, které jsou plné zdravých minerálů a látek. Gastronomickým evergreenem jsou i brambory, které se dají připravit na neuvěřitelné množství lahodných způsobů.

Za kvalitu připlaťte

Pokud nakupujete více specifické suroviny, jako jsou různé sýry, maso a koření, vyplatí se si za ně naopak připlatit. 200 gramů parmezánu by nemělo stát padesát korun a pancetta je také v dobré kvalitě úplně jiný příběh. Kvalitnější suroviny vám vydrží déle a dají vám mnohem více chuti.

Tipy na levné recepty:

  • S domácím smažákem uděláte neskutečnou parádu. Vyberte kvalitnější kus eidamu nebo goudy, obalte v trojobalu a osmažte v řepkovém oleji. Podávejte s bramborovou kaší.
  • Hrachová kaše nemusí být jen traumatizující vzpomínkou na školní jídelnu. Uvařit si jí můžete tak, aby chutnala celé rodině. Podávejte ji třeba s kouskem kvalitní klobásy a zastřeným vejcem.
  • Brambory s tvarohem jsou prostě klasika. Jídlo stojí pár korun a patří k dětství mnoha z nás.
  • Zeleninové placičky jsou skvělým způsobem, jak se zbavit zbylé zeleniny. Ozvláštnit je můžete třeba tím, že do nich nastrouháte sýr a okořeníte je dle chuti.
  • Těstoviny s rajčatovou omáčkou a bazalkou. Snadné, rychlé a velmi levné jídlo, které zvládne opravdu každý!

Tip navíc: Pokud máte tu možnost, zkoušejte pěstovat zeleninu a bylinky doma. Z trochou tréninku za pár měsíců nebudete muset nakupovat skoro žádné koření, budete ho mít doma dost.

Zdroje: