Základem vaření za málo peněz je chytré nakupování. To znamená, že v prosinci si nemá smysl kupovat jahody nebo pořizovat zásoby pórku v únoru. Hledejte potraviny, které jsou sezónní a nejlépe co nejvíce lokální. Jak ale ještě více ušetřit vaší peněženku při nákupech jídla?
Využijte vše!
Mým oblíbeným receptem na zdělání zbytků je vývar. Hodí se do něj víceméně cokoliv. Když oloupete cibuli nebo vám zbyde z květáku tvrdá část a listy, nevyhazujte je! Stejně tak, když okrajujete nějaké maso. Vložte zbytky do sáčku nebo krabičky a uchovávejte je v mrazáku. Až jich nahromadíte dost, můžete si udělat snadný domácí vývar, který se perfektně hodí v každé situaci. Ze starého pečiva udělejte krutony do polévky, skořápky od vajec můžete také ještě využít! Nasušené a nadrcené fungují jako skvělý doplněk plný výživných látek. Snažte se obecně nakupovat a vařit tak, abyste mohli využít opravdu vše.
Pevný základ za pár
Jsou potraviny, na které mnoho z nás často zapomíná, jsou ovšem chutné a levné. Jsou to třeba houby, luštěniny jako čočka nebo hrách, pohanka, kroupy nebo jáhly. Za pár korun seženete například i vnitřnosti jako jsou játra nebo ledvinky, které jsou plné zdravých minerálů a látek. Gastronomickým evergreenem jsou i brambory, které se dají připravit na neuvěřitelné množství lahodných způsobů.
Za kvalitu připlaťte
Pokud nakupujete více specifické suroviny, jako jsou různé sýry, maso a koření, vyplatí se si za ně naopak připlatit. 200 gramů parmezánu by nemělo stát padesát korun a pancetta je také v dobré kvalitě úplně jiný příběh. Kvalitnější suroviny vám vydrží déle a dají vám mnohem více chuti.
Tipy na levné recepty:
- S domácím smažákem uděláte neskutečnou parádu. Vyberte kvalitnější kus eidamu nebo goudy, obalte v trojobalu a osmažte v řepkovém oleji. Podávejte s bramborovou kaší.
- Hrachová kaše nemusí být jen traumatizující vzpomínkou na školní jídelnu. Uvařit si jí můžete tak, aby chutnala celé rodině. Podávejte ji třeba s kouskem kvalitní klobásy a zastřeným vejcem.
- Brambory s tvarohem jsou prostě klasika. Jídlo stojí pár korun a patří k dětství mnoha z nás.
- Zeleninové placičky jsou skvělým způsobem, jak se zbavit zbylé zeleniny. Ozvláštnit je můžete třeba tím, že do nich nastrouháte sýr a okořeníte je dle chuti.
- Těstoviny s rajčatovou omáčkou a bazalkou. Snadné, rychlé a velmi levné jídlo, které zvládne opravdu každý!
Tip navíc: Pokud máte tu možnost, zkoušejte pěstovat zeleninu a bylinky doma. Z trochou tréninku za pár měsíců nebudete muset nakupovat skoro žádné koření, budete ho mít doma dost.
Zdroje:
- https://www.abbeyfield.com/eating-well-on-a-budget/
- https://goodcheapeats.com/
- https://www.jimejinak.cz/prakticky-seznam-kdy-je-ktera-zelenina-a-ovoce-v-sezone/