Lidstvo objevilo kouzlo zelí již před čtyřmi tisíci lety. Od pravěku rostlo ve Středozemí, kde ho pravděpodobně chroupali i naši prapředci. Staří Římané a Řekové se snažili pomocí této zeleniny léčit žaludeční vředy a jako lék ho používali dokonce i při epidemiích moru. Na ty sice bylo zelí krátké, i tak ale mělo (a má) spoustu zdravotních benefitů. Slovutný starověký lékař Hippokratés ho prý předepisoval pacientům při problémech s močovým ústrojím. A není se čemu divit. Kromě vitaminu C obsahují bílé i červené hlávky také bílkoviny, betakaroten, draslík, hořčík, železo a další organické kyseliny a zdraví prospěšné aminokyseliny.

Nejlepší je kysané, protože funguje jako přírodní probiotikum. Obsahuje dokonce mnohem více přátelských bakterií než například bílý jogurt! Pravidelnou konzumací kysaného zelí posílíte imunitní systém, zlepšíte střevní mikroflóru a dobrou službu uděláte i svému trávicímu traktu.

Kysané zelí také snižuje krevní tlak či riziko osteoporózy a zmírňuje ekzémy. Chrání i před kardiovaskulárními chorobami a vstřebáváním cholesterolu do krve. Navíc pomáhá vylučovat toxiny z těla a může být skvělým pomocníkem při boji s únavou. A to se s přicházejícím podzimem bude rozhodně hodit!

Zelné placky

500 g kysaného zelí ■ 1 kg brambor 200 g hladké ■ ■ mouky 150 g slaniny, nakrájené ■ na kostičky 4 vejce 3 stroužky ■ ■ česneku majoránka sůl a pepř ■ ■ podle chuti

Slaninu opečte na nepřilnavé pánvi, poté přidejte zelí, chvíli duste a nakonec odstavte z plotýnky. Brambory oloupejte, nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z nich přebytečnou vodu. Poté je přimíchejte k vychladlému zelí. Přidejte také mouku, vejce a majoránku podle chuti. Osolte a opepřete. Pak už jen stačí směs opéct na pánvi dozlatova. Servírujte samotné nebo s čerstvou zeleninou.

Domácí kysané zelí

8 kg bílého hlávkového zelí ■ sůl (na 1 kg nakrouhaného zelí) ■ 1 hrst kmínu asi 10 ks ■ ■ zavařovacích sklenic

Zelí očistěte, nakrouhejte a nakrájejte na nudličky a vložte do velké mísy. Osolte, přidejte kmín a důkladně promíchejte. Nakonec zelí utlučte paličkou. Jakmile zelenina začne pouštět šťávu, začněte si ji odlévat stranou do lavoru.

Když je zelí řádně utlučené, napěchujte ho do vyvařených sklenic. Ideál ně tak, aby sahalo 3 cm pod jejich okraj. V případě potřeby přilijte šťávu – zelí by mělo být ponořené. Očistěte hrdla sklenic a pevně je uzavřete víky.

Takto připravené sklenice naskládejte do hlubokého plechu a nechte kysat v temnu. Trvá to zhruba 3 týdny až měsíc. Po vykysání si můžete zelí upravit podle libosti – dát si ho jen tak nebo si z něj připravit salát.

Klasický zelný salát

400 g bílého zelí ■ sůl drcený kmín ■ ■ cibule zálivka 125 ml vody ■ ■ ■ 2 lžíce cukru 2 lžíce octa ■ ■ 1 lžíce olivového oleje

Zelí nakrájejte na jemné proužky, spařte horkou vodou a sceďte. V misce jej smíchejte se solí, kmínem a najemno nakrájenou cibulí. V jiné misce si připravte zálivku. Ve vodě rozpusťte cukr, přimíchejte ocet a olej. Zálivku nalijte na zelí a pořádně promíchejte.

Náš tip: Před konzumací nechte salát aspoň hodinu proležet. Odvděčí se vám vynikající chutí!

Zdroj:
časopis Kondice 9/2019