Sklizeň rakytníku

Tomu, kdo už někdy byl v blízkosti keře rakytníku, je zcela určitě jasné, že sklízet tyto drobné oranžové plody nebude úplně sranda. Rostlina má drobné plody s kratičkými stopkami, které hustě obrůstají větvičky s ostrými trny. Možná brouzdáte po internetu, abyste si přečetli nějakou dobrou radu, jak nejjednodušeji rakytník sklidit. Bohužel, žádná taková rada neexistuje – žádné hřebeny se na tyto měkké plody neosvědčily. Dokonce u nás nejsou ani tak silné mrazy, aby se plody nechaly přejít mrazem a pak šly setřást. Doporučujeme tedy obléci jemné rukavice a směle do toho. Počítejte s oranžovými prsty a sem tam škrábanci od trnů – za ten vitaminový poklad to ale stojí!

Vitaminová bomba

Rakytník je pro nás tak cenný především proto, že obsahuje opravdu vysoký podíl vitaminu C a nejen toho – nachází se v něm také vitaminy A, E, K1 a organické kyseliny. S nadcházejícím podzimním obdobím je pro nás téměř až pokladem, který bychom si měli uchovávat v ledničce či ve spíži v různých podobách. Pomůže nám podpořit naši oslabenou imunitu i při léčbě případných nachlazení. Není divu, že rakytník je nedílnou součástí tibetského, mongolského i indického léčitelství. Východní medicína vždycky věděla, čeho si má vážit a co má blahodárné účinky pro naše tělo i mysl. Rakytník mezi takové plodiny určitě patří.

Co ještě umí

Imunitou to vše ale rozhodně nekončí. Rakytníkové plody pomáhají udržovat pružnost a průchodnost cév i správnou hladinu cholesterolu. Pomáhá dokonce i při detoxikaci organismu a udržuje správnou funkci žaludku. Nejvíce ale rakytník oceníte, pokud se potřebujete rychle zotavit po operaci. A v neposlední řadě léčí čerstvé nebo sušené plody oční onemocnění – pomáhá totiž regenerovat oční rohovku.

Jak rakytník konzumovat

Jíst čerstvé nebo sušené plody rakytníku asi nebude to pravé ořechové. Naštěstí existuje plno způsobů, jak si tento vitaminový elixír uchovat a vytvořit si tak zásoby na zimu. Skvěle chutnají například rakytníkové šťávy nebo sirupy – plody rakytníku propasírujete a zahřejete na 70 stupňů Celsia spolu s cukrem. Při potížích potom stačí lžíce sirupu každý den nebo necháte rozpustit ve vodě. Skvělé je, že i vaše děti šťávu určitě ocení, takže nebudou neustále nemocné. Doma si můžete připravit dokonce i rakytníkový olej, kdy usušené plody zalijete panenským olivovým olejem a necháte 3 týdny macerovat. Následně můžete používat vnitřně nebo i vmasírovat do pokožky.

Receptů a návodů, jak co nejvíc využít zázračné účinky rakytníku je mnoho – můžete si udělat rakytníkový med, čaj, nebo dokonce ocet. Ať už zvolíte cokoli, vězte, že to stojí za to. Podzim nám nabízí takové plody právě proto, že moc dobře ví, jak dlouhé zimní období nás čeká – příroda je moudrá, zkuste se jí tedy řídit a využijte vše, co nám nabízí k tomu, abychom se cítili lépe.