Kvasinky jsou mikroorganismy, které se přirozeně nachází na sliznicích v ústech, nosu a krku, v intimních partiích, na kůži a na střevech. Pokud jsou narušeny fyziologické podmínky, kvasinky se mohou přemnožit - tím vzniká kvasinková infekce.

Zdroj: Youtube

Jak se jí vyhnout?

Příčin kvasinkové infekce může být spoustu. Problém může tkvět v oslabené imunitě, braní antibiotik, narušení pH sliznice nebo například v nošení nevhodného spodního prádla. V případě přemnožení kvasinek je důležité zjistit právě příčinu a vyřešit ji - kvasinková infekce se totiž ráda vrací.

Vhodné spodní prádlo. Nejvhodnější jsou v tomto případě bavlněné kalhotky. Pokud je prádlo ze syntetických materiálů, hrozí zapaření intimních partií - to jsou pak kvasinky jako doma. Volte tedy prodyšné a pohodlné spodní prádlo. Pozor dávejte jaké na mokré plavky - na pláž si berte vždy plavky dvoje a převlékněte se hned po koupání do těch suchých.

Správná strava je základem zdraví a to i v případě mykózy. Kvasinky obecně milují jednoduché cukry. Jejich přílišná konzumace tedy pro kvasinky tvoří ideální prostředí. Kontrolujte tedy glykemický index a omezte jednoduché cukry.

Intimní hygiena. Používejte přípravky, které jsou k intimní hygieně určené. Vyhněte se parfemovaným produktům. Při menstruaci si dostatečně pravidelně měňte tampon - nebo lépe - používejte menstruační kalhotky či vložky.

Hormonální antikoncepce - její užívání je další častou příčinou vzniku kvasinkové infekce. Pokud na mykózy trpíte, zvažte jinou formu antikoncepce.

Stres má negativní dopady na celé naše tělo a kvasinky toho využívají. Naše tělo má sníženou obranyschopnost a kvasinky se lehce přemnoží a způsobí infekci.

Jak ji poznáme?

Hlavním příznakem kvasinkové infekce je nepříjemné svěděnípálení v oblasti přemnožení. U žen se může projevovat bílým výtokem a může postihnout i vnitřek vagíny. Muži buď příznaky nemají žádné, nebo je provází svědění či zarudnutí penisu. Pokud trpí kvasinkovou infekcí jeden z partnerů, je důležité, aby se léčili oba dva - infekce se jinak může vracet.

Pokud se kvasinky rozšíří, symptomy se mohou přesunout až do bolestí břicha či zažívacích problémů. Nemoc pak provází také únava.

Citlivá na kvasinky?

Vzhledem k tomu, že kvasinková infekce napadá nejčastěji lidi s oslabenou imunitou, pozornost by jí měli věnovat lidé s jinými nemocemi. Onkologičtí pacienti, lidé s cukrovkou, nebo lidé, užívající kortikoidy, bývají ke kvasinkové infekci mnohem náchylnější. Dalšími rizikovými faktory kvasinkové infekce je těhotenství nebo častá návštěva chlorovaných bazénů.

Co jíst?

Chcete-li navrátit rovnováhu kvasinek, pozor si dávejte na jednoduché cukry a rafinované obiloviny. Do jídelníčku naopak zařaďte více fermentovaných potravin, probiotik a zeleniny s nízkým obsahem škrobu - například saláty, chřest, kapustu nebo špenát.

Zdroje: