Obsah bílkovin je základ

Nápoje uvádějí obsah bílkovin na 100 g, rozsah je široký od 50 do 95 g. Ani jedna z krajních variant není nejvhodnější. Nejlepší volbou jsou ty se 70 až 85 g bílkovin na 100 g nápoje.

Zdroj bílkovin

SYROVÁTKA

Nejběžnější a nejdostupnější „protein” na trhu najdete pod označením WHEY. Jedná se o složku mléčné bílkoviny, která vyniká nejvyšší biologickou hodnotou, kompletním spektrem aminokyselin, rychlou a prakticky bezproblémovou vstřebatelností, dobrou chutí i výborným poměrem cena / výkon. Vhodný bude i po tréninku.

KASEIN

Pokud hledáte pomalu stravitelný protein například na noc, sáhněte po „kaseinovém přípravku“. Ten je druhou částí mléčné bílkoviny, také je velmi kvalitní a bude se pomalu trávit celou noc.

VEGANSKÉ PROTEINY

Pokud nechcete volit živočišný protein, vsaďte na ty rostlinné, kterých je dnes na trhu celá řada. Setkat se můžete se sojovým, rýžovým nebo třeba konopným. Rostlinné proteiny se často označují jako „vegan blend“. Nejsou sice tak využitelné a chutné jako ty živočišné, ale svoji „misi“ také splní.

Čemu se vyhnout?

Proteinovým přípravkům, kde vidíte mnoho různých aditivních látek, sladidel a „gum“. Do košíku také nedávejte ani ty, které jsou označeny jako „beef proteiny“.

Zdroj:
časopis Kondice 1/2021