Jak poznáme kurkumu?

Kurkuma pochází z jižní Asie a je známá pro svou charakteristickou žlutou barvu. Koření získáváme z namletého oddenku kurkumovníku dlouhého. V některých kulturách se kurkuma osvědčila i jako velmi účinné přírodní barvivo. Přidáváme ji do jídla především ve směsích kari. Své uplatnění najde především v indické kuchyni, kde dodává chuť, vůni i barvu. Hlavní složkou kurkumy je kurkumin, díky kterému má toto zlaté koření pozitivní účinky na naše zdraví.

Protizánětlivé účinky kurkumy

Jedním z důvodů, proč si kurkumy tak ceníme, jsou její protizánětlivé účinky. A tou zázračnou látkou je právě kurkumin, který působí preventivně a dokáže potlačit jak akutní, tak chronický zánět. Právě chronický zánět bývá příčinou závažných onemocnění, jako je rakovina, nemoci srdce nebo Alzheimerova choroba. Proto jsou do kurkumy vkládány takové naděje. Nebojte se ji začlenit do vašeho pravidelného jídelníčku. Její pozitivní účinky na sebe nenechají dlouho čekat.

Náš tip: Přidejte kurkumu do tradičního kuřecího vývaru. Kosti, kousky masa a zeleninu posypte kurkumou a dejte nejdříve péct do trouby. Lehce rozpečenou zeleninu a maso teprve potom dejte do hrnce, zalijte vodou a dejte vařit.

Kurkuma a nádorová onemocnění

Zdá se, že kurkuma dokáže bojovat proti vzniku nádorového onemocnění. A to především díky svým protizánětlivým a antioxidačním účinkům. Dosavadní studie ale dokazují, že kurkumin dokáže sám o sobě blokovat tvorbu některých karcinogenů. Pomáhá proti tvorbě a šíření rakoviny jater, plic, prsu, kůže a prostaty nebo tlustého střeva. Díky tomu, že kurkumin je silný antioxidant, chrání buňky před poškozením.

Jak pomáhá při trávení?

Jakmile přidáte kurkumu do nějakého pokrmu, hned se víc těšíte na jídlo díky jeho lákavé žlutooranžové barvě. Kurkuma dodá jídlu ale i nezaměnitelnou lahodnou chuť. K tomu všemu ještě podporuje trávení. Ájurvéda o zázračných účincích kurkumy ví a využívá je naplno již dlouhá léta. Kurkuma může velmi příznivě účinkovat při zánětu tlustého střeva. Toto výrazné koření ale většinou není možné konzumovat v jakémkoli množství. Zvýšení množství kurkumy může vašemu trávení uškodit a trávicí trakt podráždit. Jakmile byste cítili podráždění žaludku, uberte množství konzumované kurkumy. Nic se nemá přehánět.

Pokud jste otevřeni novým chutím, kurkuma by měla být kořením, jež zařadíte do svého pravidelného jídelníčku. Její pozitivní účinky na sebe určitě nenechají dlouho čekat.

Zdroje:

  • https://www.superionherbs.cz/
  • https://aktin.cz/
  • https://www.mdpi.com/2072-6643/11/10/2376