Kurkuma je sytě zlatavě oranžové koření, které je známé tím, že dodává potravinám barvu, chuť a výživné látky. Kurkuma je příbuzná zázvoru, pochází z oddenku (kořene) původní asijské rostliny a v kuchyni se používá již stovky let. Používá se také v ájurvédské a dalších formách tradiční medicíny v Číně a Indii.

Zdroj: Youtube

Kurkuma proti zánětům

Kurkuma se od pradávna používá k vaření, zejména v indické kuchyni. Její jedinečná kořeněná chuť láká každého. Kromě toho má toto koření složku zvanou kurkumin, která je zodpovědná za mnoho jeho zdraví prospěšných vlastností. Má také některé nutriční hodnoty, především minerální látky, jako je draslík, železo, antioxidanty a vláknina.

Hlavní vlastností kurkumy je boj proti zánětům v těle. Je všeobecně známá jako silná protizánětlivá potravina, díky čemuž lidé zjistili některé zdravotní výhody při léčbě chronických onemocnění, jako je Crohnova choroba, artritida, a dokonce i některé druhy rakoviny. Užívání výtažku z kurkumy třikrát denně je srovnatelné s užíváním 1200miligramové dávky ibuprofenu denně. K potvrzení těchto účinků je však třeba provést další výzkum.

Některé studie dokonce ukazují na přínos tohoto kořene při léčbě Alzheimerovy choroby.[4] Kromě toho odborníci zjistili, že antioxidanty v této bylině pomáhají při kožních problémech a depresích.

"Kurkumin má mnoho biologických aktivit, z nichž ne všechny jsou známé," říká výživová specialistka Mary-Eve Brown. "Stejně jako jiné barevné potraviny rostlinného původu, je kurkuma bohatá na fytonutrienty, které mohou chránit tělo tím, že neutralizují volné radikály (znečištění, sluneční záření) a chrání buňky před poškozením." Strava bohatá na potraviny rostlinného původu je spojována s prevencí zdravotních potíží, jako je rakovina a srdeční choroby.

Jak užívat kurkumu?

Měli byste tedy na základě těchto skutečností kurkumu pravidelně konzumovat? Pojďme to zjistit.

Kurkumu najdete v uličce s kořením v místní prodejně potravin nebo v oddělení doplňků stravy v místní lékárně. Nejlepším způsobem, jak dlouhodobě využívat výhod této zázračné byliny (pokud vám lékař neurčí užívání léčebné dávky), je však její každodenní konzumace v potravinách nebo nápojích. Přečtěte si jakými způsoby můžete kurkumu využít.

Zlaté mléko. Přiveďte k varu 2 šálky mléka nebo neslazeného mandlového mléka s 1 lžičkou práškové kurkumy a 1 lžičkou práškového zázvoru. Nechte několik minut vychladnout a přidejte 1 lžíci medu. Pokud pijete před spaním, přidejte do směsi po ½ lžičce muškátového oříšku, skořice a kardamomu, abyste podpořili dobrý spánek. Volitelně: Přidejte 2 lžičky ghí nebo kvalitního kokosového oleje.

Proti nachlazení. Smíchejte jeden díl práškové kurkumy se třemi díly medu. Když cítíte, že na vás něco leze, snězte každé dvě hodiny lžičku této směsi, abyste posílili imunitu a snížili zánět.

Polévka. Přidejte lžíci práškové kurkumy do zeleninové polévky spolu s velkým množstvím čerstvého oregana, abyste zabili všechny infekce nebo viry, které se ve vašem těle mohou držet.

Zdroj: Kripalu,Hopkinsmedicine, výzkum, studie