Říká se jí minestrina, pastina in brodo či italský penicilin. Základem je poctivý kuřecí vývar, ve kterém nechybí spousta zeleniny a nudličky. Organismu tak v porci polévky dodáte nejen potřebné minerály a vitamíny, ale také tekutiny, kterých bychom během nachlazení měli přijímat zvýšené množství. Horký vývar skvěle funguje na ucpané dutiny a hlavně dodá oslabenému organismu sílu.

Zdroj: Youtube

Máslem nešetřete

Trik ve skvělé chuti téhle polévky podle Italů spočívá v tom, že se maso i kořenová zelenina na vývar nejprve osmahne na másle. Teprve pak se vloží do hrnce s horkou vodou a kořením. Aby byla polévka sytější, můžete do ní nakonec vmíchat i obrané uvařené maso nebo rozšlehané vajíčko. Pokud se vám podaří místo kuřete sehnat slepici, určitě ji použijte. Slepičí polévka se podává nejen v Itálii například ženám po porodu, aby se zotavily a nabraly ztracenou energii.

Nejen pro zdraví, ale i pro krásu

Podle lékařů vývar posiluje imunitu především díky velkému množství esenciálních a neesenciálních aminokyselin ve formě, kterou tělo snadno absorbuje. Vývar z kostí obsahuje kolagen pro pojivové tkáně a pro sílu kůže zevnitř a jemnost na povrchu. Napomáhá tvorbě elastinu, udržuje svěží pleť. Ve vývaru je želatina zlepšující spánek, kognitivní funkce a působící proti stárnutí. V neposlední řadě zvyšuje hydrataci a pro rehydrataci je účinnější než voda díky elektrolytům a uhlohydrátům. Díky vysokému obsahu bílkovin se hodí i do diety, navíc, pokud si před hlavním jídlem dáme misku kuřecího vývaru, sníme pak mnohem méně kalorií.

Recept na kuřecí vývar

  • 600 až 1000 g kuřecích krků, paliček, křídel či skeletů
  • 30 g másla
  • 2 mrkve
  • 2 cibule
  • 2 řapíkaté celery
  • 10 kuliček pepře
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • ½ lžičky tymiánu
  • 1 lžička soli
  • 2 litry vody

Maso a zeleninu osmahněte ve velkém kastrolu na másle, dokud se maso pěkně nezatáhne a zelenina nerozvoní. Pak do hrnce přilijte vodu a nasypte koření, vařte na mírnou teplotu 3 až 5 hodin, aby byl co nejsilnější a měl hustou hnědou barvu. Hotový vývar pak slijte a přeceďte, aby byl čirý. Když máme základ v podobě silného, voňavého vývaru, pokračujeme dále. Protože se jedná o italskou verzi polévky, nechybí v ní samozřejmě parmezán a pasta – v tomto případě drobná těstovina, použít můžete třeba tarhoňu.

Rychlá polévka se zeleninou „Italský penicilín“

  • 2 lžíce másla
  • 2 cibule
  • 3 mrkve
  • 2 řapíky celeru
  • 4 stroužky česneku
  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • sůl
  • 200 g drobných těstovin (hvězdičky, písmenka, nudličky)
  • hladkolistá petržel
  • parmezán

Očištěnou a na menší kousky pokrájenou cibuli, mrkev a řapíkatý celer restujte dozlatova na másle. Přidejte nasekaný česnek, nechte pár vteřin rozvonět, zalijte vývarem, osolte a vařte 30 až 40 minut, nebo až je zelenina zcela měkká. Zeleninu sceďte nebo děrovanou lžící přendejte do mixéru, kde ji spolu s částí vývaru rozmixujte. Mezitím v osolené vodě uvařte těstoviny. Do vývaru vraťte rozmixovanou zeleninu a přidejte těstoviny. Na talíři ozdobte posekanou petrželkou a nastrouhaným parmezánem.

Jídlo, co zahřeje, zasytí a potěší

Polévka vám v lednici vydrží několik dní, vždy ji podávejte horkou. Jako domácí lék si ji uvařte hned, jakmile ucítíte, že na vás něco leze. Pochutnají si na ní i děti. Silný kuřecí vývar je taky skvělou vzpruhou, pokud venku vymrzneme, nebo nás přepadne splín a špatná nálada. Při takových stavech je nejlepší sáhnout po takzvaném „comfort food“, což můžeme přeložit jako jídlo vařené s láskou, které nám připomíná domov, útulno a po jeho snědení máme v bříšku jako v pokojíčku. Teď v zimě, kdy je venku šedivo a lezavo, bychom si jídla, která zahřejí nejen v žaludku, ale i na srdci, měli dopřávat co nejčastěji, nejen v období, kdy nás přepadne nemoc. Tak dobrou chuť, nebo chcete-li: „Buon appetito!“

Zdroje: