Žíly jsou cévy, jejichž úkolem je odvádět krev z tkání a orgánů do srdce - jsou tudíž důležitou součástí krevního oběhu. Je-li narušena jejich funkce, mohou se objevit nepříjemné příznaky, jako jsou bolavé oteklé nohy, drobné metličky, křeče a později i pigmentové změny. V důsledku žilní nedostatečnosti pak vznikají křečové žíly.
„V pokročilejších stadiích jsou otoky nohou již trvalé, což pacienty může omezovat i v těch nejběžnějších denních aktivitách, jako je chůze, nákupy, pochůzky po městě a jiné. Bez léčby a nastavení režimových opatření nelze očekávat nic jiného, než že se žilní onemocnění bude rozvíjet dál. S trvalou nepřetržitou léčbou je možné ho přibrzdit až zastavit, proto je nezbytné zahájit terapii co nejdříve,“ vysvětluje angioložka MUDr. Petra Zimolová.
Mezi nejrizikovější faktory křečových žil patří genetika, vyšší věk, těhotenství, nedostatek pohybu a samozřejmě obezita. Jak ale můžeme nemoci co nejefektivněji předejít?
Prevence
Jednou z nejlepších prevencí proti křečovým žílám je výběr vhodného pohybu. Skvělá je chůze, nordic walking, plavání, jízda na kole, nebo mírný jogging. Vždy ale berte v potaz svou fyzičku a necvičte přes bolest.
Máte-li sedavé zaměstnání, myslete na to, abyste se během dne dostatečně protahovali. Vyhněte se překřížení nohou a sáhnout můžete i po kompresních punčocháčích. Skvěle fungují i elastická obinadla, jejich aplikace ale vyžaduje alespoň základní zkušenost a proškolení - poraďte se tedy s lékařem či lékárníkem.
To samé platí, pokud pracujete většinu času ve stoje - v tomto případě je extrémně důležitá správná obuv. Podpatky si radši schovejte na plesovou sezónu a vyměňte je za kvalitní, pevné a pohodlné boty. Zároveň vybírejte i oblečení, které vás nikde neškrtí - hlavně ponožky. Pokud zrovna odpočíváte, doporučujeme dát si nohy na stoličku a dát je do výše vašeho srdce.
Dbejte také na zdravý životní styl. Pokud máte problém s nadváhou, je mnohem větší šance, že potkají problémy s křečovými žilami i vás. Vyhněte se fast foodům, přílišného množství tuků a průmyslově zpracovaným potravinám. Do jídelníčku zařaďte dostatečné množství minerálů, vlákniny a vitaminů. Vyhledávejte potraviny s vysokým obsahem vitaminů C a E. Zařaďte také hořčík, který podporuje činnost nervové a svalové soustavy, dále pak zinek, který ochrání buňky a imunitu.
Dokud to nebolí, je to v pořádku...
Jeden z nejčastějších mýtů o křečových žilách je to, že dokud nohy nebolí, problém není tak závažný. Bolest ale není jediným příznakem žilní nedostatečnosti, je třeba sledovat všechny faktory.
Dalším z nepravd o křečových žilách je to, že nemocí trpí pouze ženy. Je pravda, že ženy tvoří mnohem větší procento nemocných, důvodem je ale pravděpodobně i to, že pro muže není tak nepříjemná estetická stránka problému - často k lékaři dojdou až ve velmi pokročilém stádiu.
Lidé si také často mylně myslí, že nemá smysl křečové žíly operovat, jelikož se stejně vrací opakovaně. Pokud je pečlivě vyšetřena a stanovena diagnóza, měla by být lékařem nastavena léčba, která problém odstraní trvale.
Domácí úleva
Rozhodně nedoporučujeme žádné složité domácí léčení, pokud je problém závažný, v první řadě je třeba vše probrat s lékařem a stanovit správnou léčbu. Chcete-li ale i přes to vyzkoušet domácí rady, vsaďte na tinkturu z rajčat a octa. Na přípravu jsou ideální domácí nedozrálá rajčata. 5 zelených rajčat nakrájejte na plátky, vložte do zavařovací sklenice a zalijte jablečným octem. Řádně uzavřete a nechte louhovat alespoň 2 dny. Tinkturou pak potřete postižená místa a promasírujte. Nechte působit cca 40 minut a pak opláchněte.
Skvěle fungují také chladivé lázně nohou. Další variantou je střídavé sprchování teplou a studenou vodou - podpoříte tím správné prokrvení nohou.
Vyzkoušet dále můžete jíl - seženete ho s největší pravděpodobností v prášku. Smíchejte ho s vodou a postižená místa potřete. Doporučujeme jílový zábal omotat ručníkem a nechat působit. Pokud budete zábal používat denně, do měsíce by se měly ukázat viditelné změny.
Pokud jste milovnice čajů, určitě sáhněte po těchto ingrediencích: Kaštan, pampelišky, řebříček a sléz. Louhovat nechte suroviny v horké vodě 10-20 minut a po malých doušcích popíjejte.
Zdroje: