"Mám kliku, že bůček, řízky, ani knedlíky mi nikdy nechutnali. Z tučných a mastných jídel je mi dokonce zle. Občas si dám rajskou s knedlíkem, ale hovězímu na houbách s rýží nikdy neodolám. Obecně jím lehká a zdravá jídla, chutnají mi. Sahám po nich automaticky," říká Simona Krainová. Poslední dobou omezila spotřebu masa, a když si ho na talíř dá, jedná se většinou o kuřecí.

"Jsem gurmán, miluji jídlo, odmítám diety. Je důležité si najít, co dělá vašemu tělu radost a zbytečně se nepřejídat," dodává.Loni se vzhlédla v ajurvédě (5000 let starý systém životního stylu z Indie, zahrnující stravu, používání bylin, olejů a ájurvédských léků), která jí ukázala, jak je důležité poslouchat své tělo. V ajurvédském jídelníčku jsou totiž důležité polévky a teplé kaše, jídla, na která Simona mívala chuť hned po ránu. "Jenže dát si na snídani polévku je divné. No a dnes si ji často dopřeju a mám z ní radost. A klidně fazolovou," dodává. Když má chuť na čokoládu, čokoládový dort nebo koláč, dá si také. Jen bílý cukr u nich doma nenajdete, nahradili ho medem.Ajurvéda jí v mnoha ohledech otevřela dveře, které už vlastně byly pootevřené. "Akorát jsem nevěděla, jestli do nich mohu vstoupit."

Malé porce

Další poučení, které si vzala z ajurvédy, je jíst malé porce a nepřecpávat se, což začala praktikovat i u dětí. Tělo totiž pozná samo, kolik je toho schopné zpracovat, aby nezatěžovalo orgány. "Když mi některé z dětí v půlce jídla řekne, že už nemůže, nenutím ho dojídat."
Kdyby prý měla disciplínu v jídle, byla by štíhlejší, ale s blížící se padesátkou (oslaví ji v únoru) si odmítá z některých věcí dělat těžkou hlavu. "Lidi si myslí, že zdravé jídlo je nudné jídlo. Ale to není pravda. Je to mnohem pestřejší, než salát bez zálivky. Jídlo se hlavně musí jíst s chutí, pak prý tělo lépe spaluje," dodává Simona Krainová.


Zdroj: rozhovor pro časopis Kondice 3/2023